Hoppa till huvudinnehåll

Ville Niinistö efterlyser ökad solidaritet av regeringen

De grönas ordförande Ville Niinistö kommenterar regeringens planer på  konkurrensförbättrande åtgärder för Finland. Den 8 september 2015.
De grönas ordförande Ville Niinistö kommenterar regeringens planer på konkurrensförbättrande åtgärder för Finland. Den 8 september 2015. Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen de grönas ordförande

De grönas ordförande Ville Niinistö anser att regeringens planer på att göra sparbesluten mera solidariska är alldeles otillräckliga.

Niinistö jämför i ett inlägg på Facebook hur regeringens planer berör olika inkomstgrupper:

Höginkomsttagare med 8 000 eller 6 000 euro i månaden bidrar genom att betala 354 respektive 54 euro mera i skatt om året.

Bland låg- och medelinkomsttagarna är summorna betydligt större konstaterar Niinistö:

Årslönen för arbetarna inom olje- naturgas- och den petrokemiska industrin kommer att minska med 4 900 euro.

Gränsbevakarna och tulltjänstemännen förlorar mer än tio procent av årslönen eller flera tusen varje år.

Hållbarare alternativ

Sjukskötarnas årslön kommer att sjunka med flera tusen euro per år, och för de handelsanställda kommer den årliga förlusten att bli i genomsnitt 1 500 euro.

Pensionärer som får bostadstillägg förlorar upp till tusen euro om året, fortsätter Niinistö.

De grönas ordförande konstaterar att den tillfälliga skärpningen av solidaritetsskatten ökar skatteintäkterna med 64 miljoner euro om året. För låg- och medelinkomsttagarna föreslår regeringen däremot bestående nedskärningar för ungefär två miljarder euro om året.

Oppositionspolitikern Niinistö anser att regeringens planer är varken rimliga eller rättvisa. Han efterlyser ett hållbarare alternativ.

Läs också