Hoppa till huvudinnehåll

Daghem och skolor stängs på fredag - tågen står

Slätbergets daghem.
Slätbergets daghem. Bild: Yle/Sofia Strömgård slätbergets daghem

Finländare runt om i Finland ska förbereda sig på att åtminstone en del daghem och skolor är stängda på fredag, uppger man på lärarfacket OAJ. Också kollektivtrafiken i huvudstadsregionen står.

Enligt OAJ blir löntagarorganisationernas stordemonstration på fredag den största inom lärarkåren på flera årtionden.

- Lärare i tjänsteförhållande är med i strejken i stor skala och verksamheten upphör i många daghem och skolor, säger OAJ:s ordförande Olli Luukkainen.

Lärarnas demonstration inleds i Helsingfors klockan 11, men lärare som deltar i protesten får på grund av resorna vara borta från arbetsplatsen hela dagen.

Föräldrar informeras så fort som möjligt, uppger OAJ.

På finlandssvenskt håll säger man att skolorna ska hållas öppna.

– Att säga att skolorna ska stängas är överdrivet, säger Christer Holmlund, förbundsordförande på Finlands svenska lärarförbund.

– Våra medlemmar kan delta i demonstrationen, men det måste finnas garantier för att det finns personal så att säkerheten är tryggad.

Studentskrivningarna på fredag påverkas enligt det senaste budet inte av strejken.

Tågtrafiken står i hela landet

Lokförarnas förbund beslöt i dag att stoppa all tågtrafik på fredag morgon klockan 6 i protest mot regeringens nedskärningsplaner. Tågen står fram till klockan 18 på kvällen.

Strejken gäller tåg i fjärr-, när- och godstrafik.

Kollektivtrafiken i huvudstadsregionen stannar upp

I huvudstadsregionen stannar all kollektivtrafik upp. Enligt facket JHL kommer närtågen, bussarna, spårvagnarna och metron att stanna upp och stå samtidigt under någon tidpunkt under fredagen.

Spårvagnar och metron kommer inte att gå under demonstrationen - kanske inte heller före och efter demonstrationen.

Inget arbete i hamnarna

Transportfacket AKT stoppar för sin del allt arbete i hamnarna under en del av dagen. AKT kommer att berätta mer detaljerat om sina strejkåtgärder senare.

Också Träfackets medlemmar lägger ner arbetet på fredag.

Pappersförbundet meddelade redan tidigare att pappers- och cellulosatillverkningen står stilla från kl. 6 på fredag till kl. 6 på lördag.

Mera strejkbesked i morgon

Poliserna och vissa statstjänstemän - till exempel anställda vid Folkpensionsanstalten - meddelar i morgon om de också kommer att strejka.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes