Hoppa till huvudinnehåll

Förslag 183: Jordbrukarna snor jobben

Skördetröska på åker
Skördetröska på åker Bild: Yle/Agneta Glad tröska

Livsmedelsproduktionen i Finland är så förstörd att producenterna behöver jobb vid sidan om. Detta betyder att nästan varje jordbrukare tar upp en arbetsplats som kunde ges åt en arbetslös.

Vidare så skall all byråkrati ses över och reduceeras med ca. 70%. Detta ger vanligt folk ett lättare liv och mera konsumtion samt en enorm inbesparing i stadskassan.

Vidare så skall aktiesystemet ses över så att man vid kärva tider inte får sparka folk för att ett fåtal aktieägare skall kunna få sina dividender, med andra ord vinsthysterin skall bort, man skall driva företagen som förr. Det är viktigare att överleva och ge jobb än att ta ut massor vinst.

#FartPåFinland

Hur skall vi få fart på Finland?
Här kan du läsa och kommentera de bidrag vi har fått in: Fart på Finland
Vad är ditt recept för att vi skall få Finland på fötter igen?


Vidare så skall centraliseringen bort, den bidrar endast med onödiga avgasutsläpp.

Framförallt så skall lokalbefolkningen avgöra hur naturen sköts i hemknutarna, inte en verklighetsfrånvarande byråkrat som aldrig sett hur naturen fungerar och aldrig varit närmare berörda natur än 500 km.

Jokke

Fart på Finland

Hjälp Sipilä att få fart på Finland

Skicka in ditt förslag! Vi publicerar det, granskar det och skickar vidare till beslutsfattarna.

 • Sipilä behöver dig!

  Hur skall vi få landet på fötter? Skicka in ditt förslag!

  Det är skarpt läge i republiken Finland. Ekonomin störtdyker och nu är goda råd dyra. Hur skall vi få landet på fötter igen? Skicka in ditt förslag!

 • Fler arbetstimmar tar oss ur krisen

  Ekonomerna eniga - vi måste jobba oss ur krisen.

  Vi måste jobba oss ur den ekonomiska krisen, skriver en läsare inom ramen för Fart på Finland projektet. Ekonomerna Heidi Schauman och Ralf Sund håller med. Samhället behöver flere arbetstimmar.

 • Branda bättre!

  Finland borde vara bättre på att produktutveckla sig själv.

  Efter tre år i London började Silja sakna naturen, lugnet och renheten. Om Finland skulle lära sig att marknadsföra det bästa vi har, skulle turismen ta helt ny fart, vilket skulle generera mera jobb. Men slopa juntfaktorn med renfäll, nakenbastu och pinsamma grejer i souveniraffärerna. Sådant går inte hem längre.

 • Vadå samhällsfördrag?

  Samhällsfördraget på en dryg minut.

  Juha Sipiläs samhällsfördrag gick om intet. Men vad handlade fördraget egentligen om? Vad ville man uppnå med det? Yle Nyheters Anne Suominen sammanfattar på en minut.

 • Sipilä: Samhällsfördraget föll

  Sipilä mycket besviken men vill inte beskylla någon.

  Samhällsfördraget har fallit, konstaterade statsminister Juha Sipilä (C) vid en presskonferens på torsdag kväll. - Jag är mycket besviken men jag vill inte beskylla någon.