Hoppa till huvudinnehåll

God fisk med både dyr och billig elrökugn

Sallad med varmrökt lax
Sallad med varmrökt lax Bild: YLE/Min Morgon rucola

Med en elrökugn lyckas också nybörjaren röka läcker fisk. En dyr elrökugn kan på sätt och vis vara mer praktisk än en förmånligare variant, men smaken på fisken blir lika oberoende av ugnens pris.

Kungskonsumenten testade fyra elrökugnar: två modeller av Muurikka, som är betydligt dyrare, och de billigare elrökugnarna Prego pch Easy Cooking.

Det finns ett flertal andra, väldigt liknande elrökugnar på marknaden i samma prisklass.

Kungskonsumenten testar elrökugnar
Kungskonsumenten testar elrökugnar Bild: YLE elrökugnar

Prego- och Easy Cooking-ugnarna säljs i delar. Man får alltså börja med att montera ihop de här två rökugnarna en god stund.

"Låt fisken torka innan rökningen"

En som inte är någon nybörjare när det kommer till att röka fisk är Börje Öhman, som driver Börjes fisk i Nagu. Öhman har rökt fisk i Nagu gästhamn i 28 år och har ett och annat tips gällande fiskrökning.

- Till exempel abborre är populärt bland fritidsfiskare och passar till elrökugnar. Forellfilé är också populärt, den kastar man bara in i lådan och så är det klart på en halv timme. Strömming fungerar kanske inte, det behövs nog större ugnar för det.

När man röker fisk är det några saker man ska tänka på, säger Börje Öhman.

Börje Öhman
Börje Öhman har rökt fisk i Nagu i 28 år. Börje Öhman Bild: Yle/Ylva Vikström börjes fisk

- Försök att inte hålla för het temperatur, rökt fisk får gärna vara länge inne i ugnen. Och låt fisken torka innan du börjar med rökningen. Låt fisken ligga i ugnen på svag värme och släpp ut fukten emellanåt. Det ger färgen. Sedan börjar man själva rökningsprocessen och fisken får ligga i ugnen i 45 minuter till en timme. Smaken i en röklåda blir stark, starkare än med mina stora rökugnar.

Börje Öhman håller med om att finländarna gillar varmrökt fisk bäst.

- Visst är det populärt, kallrökt är inte lika populärt. Det är nog för att det är enkelt att ställa på bordet, det är en helstekt fisk. Kallrökt är sen kanske mer som uppskärning.

En elrökugn är en enkel konstruktion

På insidan av det halvmeterlånga röret finns värmeslingor. Rökspånen läggs på en plåt. Utöver den finns ett grillgaller för maten och en dropplåt.

Kungskonsumenten testar elrökugnar
Muurikka, mindre modell Kungskonsumenten testar elrökugnar Bild: YLE kuningaskuluttaja

I Muurikkas större elrökugnsmodell finns två grillgaller och därmed mer kapacitet att tillreda mat än i de andra ugnarna.

Kungskonsumenten testar elrökugnar
Muurikka, större modell. Kungskonsumenten testar elrökugnar Bild: YLE elrökugn

I samband med Kungskonsumentens test sipprade en liten mängd rök ut ur alla ugnar under rökprocessen. Men när man öppnade locket kunde det komma ut ett större rökmoln.

Kungskonsumenten testar elrökugnar
Prego. Kungskonsumenten testar elrökugnar Bild: YLE elrökugn

Kungskonsumentens testgrupp ansåg ändå att man bra kan använda elrökugnen på ett radhus eller egnahemshus gård - röken stör inte omgivningen. På en höghusbalkong skulle testpersonerna ändå låta bli att använda rökugnen.

Kungskonsumenten testar elrökugnar
Easy cooking. Kungskonsumenten testar elrökugnar Bild: YLE elrögugn

God fisksmak

Efter testet var testgruppen delad. Muurikka-ugnarna var så gott som jämngoda och bäst, efter dem kom Prego och Easy Cooking på delad andra plats.

Det tog ungefär lika länge att röka fisken med alla ugnar och slutresultaten blev väldigt lika. Testgruppen tyckte att fisken var lika god om inte godare än den färdigrökta som man får köpa i matbutikens fiskdisk.

Rökugnarna skiljde sig främst i hur praktiska de var att använda: jämfört med de andra var Muurikka-ugnarna stadigare och dels mer praktiska.

De förmånligare elrökugnarnas botten läckte, så önskar man tvätta dem med mycket vatten lönar det sig att göra utomhus eller i badrummet. Det var också svårare att stänga locket på Prego- och Easy Cooking-ugnen.

Testgruppen tyckte att den som röker fisk bara då och då gott klarar sig med de billigare rökugnarna. Det rådde enighet om att elrökugnen är lättare att använda och mindre stökig än öppen eld. Men det kan ju vara en smaksak.

Något sotiga händer får man ändå också med en elrökugn. Det lönar sig att rengöra ugnen med jämna mellanrum. Det är inte alldeles enkelt, speciellt inte om man tar loss delen med värmeslingorna för att underlätta rengöringen.

Plus och minus

Delad förstaplats: Muurikka, modell mindre (99 €, 1100 W)

+ känns stadig, lätt att stänga locken
+ praktiskt handtag för att ta ut det heta gallret
+ mångsidiga rökningsinstruktioner

Delad förstaplats: Muurikka, modell större (129 €, 1200 W)

+ stadig, lätt att stänga locken
+ praktiskt handtag för att ta ut det heta gallret
+ större kapacitet, bra rökningsinstruktioner
- priset

Delad andraplats: Prego (49 €, 1100 W)

+ priset
+ tillreder likadan fisk som de andra ugnarna
- måste monteras ihop
- svårare att stänga locket

Delad andraplats: Easy Cooking (49 €, 1100 W)

+ priset
+ tillreder likadan fisk som de andra modellerna
- måste monteras ihop
- svårare att stänga locket

Kungskonsumentens ursprungstext: Lauri Miettinen
Test-texten på Kungskonsumentens sidor.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö