Hoppa till huvudinnehåll

God fisk med både dyr och billig elrökugn

Sallad med varmrökt lax
Sallad med varmrökt lax Bild: YLE/Min Morgon rucola

Med en elrökugn lyckas också nybörjaren röka läcker fisk. En dyr elrökugn kan på sätt och vis vara mer praktisk än en förmånligare variant, men smaken på fisken blir lika oberoende av ugnens pris.

Kungskonsumenten testade fyra elrökugnar: två modeller av Muurikka, som är betydligt dyrare, och de billigare elrökugnarna Prego pch Easy Cooking.

Det finns ett flertal andra, väldigt liknande elrökugnar på marknaden i samma prisklass.

Kungskonsumenten testar elrökugnar
Kungskonsumenten testar elrökugnar Bild: YLE elrökugnar

Prego- och Easy Cooking-ugnarna säljs i delar. Man får alltså börja med att montera ihop de här två rökugnarna en god stund.

"Låt fisken torka innan rökningen"

En som inte är någon nybörjare när det kommer till att röka fisk är Börje Öhman, som driver Börjes fisk i Nagu. Öhman har rökt fisk i Nagu gästhamn i 28 år och har ett och annat tips gällande fiskrökning.

- Till exempel abborre är populärt bland fritidsfiskare och passar till elrökugnar. Forellfilé är också populärt, den kastar man bara in i lådan och så är det klart på en halv timme. Strömming fungerar kanske inte, det behövs nog större ugnar för det.

När man röker fisk är det några saker man ska tänka på, säger Börje Öhman.

Börje Öhman
Börje Öhman har rökt fisk i Nagu i 28 år. Börje Öhman Bild: Yle/Ylva Vikström börjes fisk

- Försök att inte hålla för het temperatur, rökt fisk får gärna vara länge inne i ugnen. Och låt fisken torka innan du börjar med rökningen. Låt fisken ligga i ugnen på svag värme och släpp ut fukten emellanåt. Det ger färgen. Sedan börjar man själva rökningsprocessen och fisken får ligga i ugnen i 45 minuter till en timme. Smaken i en röklåda blir stark, starkare än med mina stora rökugnar.

Börje Öhman håller med om att finländarna gillar varmrökt fisk bäst.

- Visst är det populärt, kallrökt är inte lika populärt. Det är nog för att det är enkelt att ställa på bordet, det är en helstekt fisk. Kallrökt är sen kanske mer som uppskärning.

En elrökugn är en enkel konstruktion

På insidan av det halvmeterlånga röret finns värmeslingor. Rökspånen läggs på en plåt. Utöver den finns ett grillgaller för maten och en dropplåt.

Kungskonsumenten testar elrökugnar
Muurikka, mindre modell Kungskonsumenten testar elrökugnar Bild: YLE kuningaskuluttaja

I Muurikkas större elrökugnsmodell finns två grillgaller och därmed mer kapacitet att tillreda mat än i de andra ugnarna.

Kungskonsumenten testar elrökugnar
Muurikka, större modell. Kungskonsumenten testar elrökugnar Bild: YLE elrökugn

I samband med Kungskonsumentens test sipprade en liten mängd rök ut ur alla ugnar under rökprocessen. Men när man öppnade locket kunde det komma ut ett större rökmoln.

Kungskonsumenten testar elrökugnar
Prego. Kungskonsumenten testar elrökugnar Bild: YLE elrökugn

Kungskonsumentens testgrupp ansåg ändå att man bra kan använda elrökugnen på ett radhus eller egnahemshus gård - röken stör inte omgivningen. På en höghusbalkong skulle testpersonerna ändå låta bli att använda rökugnen.

Kungskonsumenten testar elrökugnar
Easy cooking. Kungskonsumenten testar elrökugnar Bild: YLE elrögugn

God fisksmak

Efter testet var testgruppen delad. Muurikka-ugnarna var så gott som jämngoda och bäst, efter dem kom Prego och Easy Cooking på delad andra plats.

Det tog ungefär lika länge att röka fisken med alla ugnar och slutresultaten blev väldigt lika. Testgruppen tyckte att fisken var lika god om inte godare än den färdigrökta som man får köpa i matbutikens fiskdisk.

Rökugnarna skiljde sig främst i hur praktiska de var att använda: jämfört med de andra var Muurikka-ugnarna stadigare och dels mer praktiska.

De förmånligare elrökugnarnas botten läckte, så önskar man tvätta dem med mycket vatten lönar det sig att göra utomhus eller i badrummet. Det var också svårare att stänga locket på Prego- och Easy Cooking-ugnen.

Testgruppen tyckte att den som röker fisk bara då och då gott klarar sig med de billigare rökugnarna. Det rådde enighet om att elrökugnen är lättare att använda och mindre stökig än öppen eld. Men det kan ju vara en smaksak.

Något sotiga händer får man ändå också med en elrökugn. Det lönar sig att rengöra ugnen med jämna mellanrum. Det är inte alldeles enkelt, speciellt inte om man tar loss delen med värmeslingorna för att underlätta rengöringen.

Plus och minus

Delad förstaplats: Muurikka, modell mindre (99 €, 1100 W)

+ känns stadig, lätt att stänga locken
+ praktiskt handtag för att ta ut det heta gallret
+ mångsidiga rökningsinstruktioner

Delad förstaplats: Muurikka, modell större (129 €, 1200 W)

+ stadig, lätt att stänga locken
+ praktiskt handtag för att ta ut det heta gallret
+ större kapacitet, bra rökningsinstruktioner
- priset

Delad andraplats: Prego (49 €, 1100 W)

+ priset
+ tillreder likadan fisk som de andra ugnarna
- måste monteras ihop
- svårare att stänga locket

Delad andraplats: Easy Cooking (49 €, 1100 W)

+ priset
+ tillreder likadan fisk som de andra modellerna
- måste monteras ihop
- svårare att stänga locket

Kungskonsumentens ursprungstext: Lauri Miettinen
Test-texten på Kungskonsumentens sidor.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

  Den här versionen är dessutom glutenfri.

  Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

 • Femte veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

 • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

  Min fyraårings favoritsoppa.

  Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

 • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

  En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

  Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

 • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

  Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

  Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

 • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

  En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

  Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

 • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

  Så tar du tillvara vitkål och kålrot

  Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

 • Baka lökpaj med franska influenser

  En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

  Baka lökpaj med franska influenser Pajen är fyllig, ganska lätt att tillverka och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Mari Tiensuu Ingredienser Botten: 3 dl vetemjöl 1 tsk salt 100 g smör 1 dl kallt vatten. Fyllning: 6 gula lökar 2 msk olja 2 dl rött vin 1/2 citronsaft

 • Fjärde veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.