Hoppa till huvudinnehåll

Sticka en mössa till en asylsökande

Maria Blomberg.
Maria Blomberg. Bild: Yle/Anna Ruda knappmakerskan

Aldrig har det funnits så många asylsökande i Österbotten och fler blir de nästan varje dag. Maria Blomberg insåg att när de blir kallt i vinter har de nyanlända inget att värma huvudet med. För att få ihop många mössor snabbt ordnar hon en mösstävling tillsammans med Stundars i Korsholm.

- Mössor är bra att ha i kalla Finland, och vi behöver många varma mössor till de asylsökande.

Maria Blomberg är känd för sin blogg ”knappmakerskan” där hon redan länge har uppmanat sina läsare att sticka sockor, halsdukar, vantar och rutor till filtar. Blomberg sorterar och förmedlar de värmande plaggen till flyktingmottagningscentralerna.

Mösstävling

Alla tävlingsbidrag som kommer in till mösstävlingen kommer att skänkas till asylsökande. Tävlingen är uppdelad i två klasser, i den ena klassen ska mössan stickas av 100 procent inhemsk ull med doften kvar, i den andra klassen får man använda vilket varmt garn man vill.

- Mössorna ska vara varma och praktiska.

Blomberg jobbar också frivilligt för Röda korset och hon har sett att de asylsökande som kommer till Österbotten behöver de kläder och husgeråd som frivilliga skänker.

- Det är underbart att se hur vi tillsammans sluter upp kring en gemensam sak. Jag vill ge dem som kommer hit en känsla av att de är välkomna här.

Tävlingsbidragen i mösstävlingen kommer att finnas på Stundars julmarknad. Mer information om tävlingen finns på Stundars webb.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten