Hoppa till huvudinnehåll

"Bättre att arrangera tung psykiatrisk vård i Åbo"

Åbo universitets centralsjukhus.
Åbo universitets centralsjukhus. Bild: Yle jourcentral

Den psykiatriska avdelningsvården i Egentliga Finland ska i framtiden centraliseras till Åbo. Det här betyder att en del av vården som har getts i till exempel Pargas kommer att flytta till Åbo.

Personer som berörs av förändringarna är oroliga, men chefsöverläkare Samuli Saarni från Åbo universitets centralsjukhus (ÅUCS) vill lugna ner läget.

- Tanken är att vi med den här omändringen både förbättrar kvaliteten på vården och gör det lättare att få psykiatrisk vård. Nu är vården för splittrad i Egentliga Finland, säger Saarni som leder förändringsarbetet.

Öppenvården blir mångsidigare

I praktiken handlar det om att man centraliserar den tyngsta och mest resurskrävande delen av vården till ÅUCS. Då kan man flytta mer pengar till öppenvård som enligt Saarni är den effektivaste vården och är det mest mänskliga sättet att hjälpa.

- I Pargas ska man fortsätta med öppenvård liksom med rehabilitering. Men tung avdelningsvård, det vill säga vård mot patientens egen vilja, ska koncentreras till Åbo. I dag finns det många moderna sätt att organisera öppenvård, till exempel möjlighet till psykoterapikontakt dygnet runt. Den typens öppenvård ska vi nu försöka säkerställa, säger Saarni.

Chefsöverläkare Samuli Saarni
Samuli Saarni. Chefsöverläkare Samuli Saarni Bild: Yle/Nina Bergman samuli saarni

Vård på svenska fortsätter

Många frågar sig hur man kan garantera vård på svenska. Anhöriga har redan nu erfarenheter av att det inte alltid går att få psykiatrisk vård på svenska vid ÅUCS, vilket man får på Åbolands sjukhus. Men Saarni tror att reformen ska förbättra läget.

- Man bör komma ihåg att hälften av våra patienter som har svenska som modersmål bor i Åbo. Också de som bor i Åbo bör få bättre svensk service. Den här förändringen betyder att alla svenskspråkiga koncentreras till ett och samma ställe och det borde underlätta. Dessutom ska vi komma ihåg patienterna på Kimitoön, de kommer i många fall redan nu till Åbo, säger Saarni.

Vad säger du till anhöriga som är oroliga för flytten?

- Jag är övertygad om att vården blir bättre med den här reformen, säger Saarni.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland