Hoppa till huvudinnehåll

Den framgångsrika cykelorienteringen

André Haga stämplar på VM
André Haga på VM André Haga stämplar på VM Bild: SSL/Timo Mikkola andré haga

De finska cykelorienterarna har under årens lopp roffat hem en hel hög med stortävlingsmedaljer. I VM i slutet av augusti blev saldot fyra medaljer, varav ett guld. I FM i Björneborg under veckoslutet fick VM-hjältarna tufft motstånd av de övriga.

Framgångsrika damer

Under veckoslutet tävlade cykelorienterarna om FM-medaljer i sprint- och långdistans i Björneborg. FM håller en hög klass eftersom Finland hör till de ledande länderna i cykelorientering. På startstrecket vimlar det av VM- och EM-medaljörer och kampen om medaljerna är stentuff framförallt på damsidan.

I lördagens sprint var sexfaldiga världsmästaren Marika Hara i en klass för sig och tog hem segern med en minut marginal. De övriga medaljerna gick till juniorvärldsmästarna Henna Saarinen och Ruska Saarela. OK Trians, Ingrid Stengård, med tretton VM-deltaganden och ett tiotal VM-medaljer, blev fyra knappt ytterom prispallen blev också OK Botnias Antonia Haga.

På långdistansen på söndagen gjorde sedan Antonia Haga en supertävling och vann över världsmästarna Susanna Laurila och Marika Hara. Stengård fick nöja sig med en sjunde plats.

Haga och Blomster på gång på herrsidan.

På herrsidan gick också medaljerna till VM-resenärer och medaljörer. Samuli Saarela, André Haga och Jussi Laurila fick kliva upp på prispallen. Framförallt OK Botnias André Haga har i år tagit steget närmare världseliten och deltog i sitt första VM på seniornivå. Från juniorsidan har Andre VM och EM-medaljer. OK Trians Anders Blomster stämplade fel i sprinten och blev diskad.

Anders Blomster som drabbats av en del skador visade sedan på långdistansen att han börjar vara i form igen. En fjärde plats var ett fint formbesked av fjolårets junior VM-medaljör. André Haga var femma på långdistansen.

André Haga och Anders Blomster är två intressanta namn med tanke på framtiden. Likaså Andrés syster Antonia hör också till de förhoppningsvis fortsätter Finlands framgångsrika traditioner i cykelorientering.

Mer om cykelorientering i Sportmagasinet tisdag 15.9 kl 21:00 Yle Fem och Yle Arenan

Läs också

Nyligen publicerat - Sport