Hoppa till huvudinnehåll

Finalförnyelsen delar innebandyfolket – återvändande ikonen ger tumme upp

Mika Kohonen.
Mika Kohonen. Bild: Lehtikuva mika kohonen

Finlands alla tiders spelare Mika Kohonens återkomst till innebandyligan är en av den nya säsongens stora nyheter. Den andra är förnyelsen av finalkonceptet som förargat en del av innebandyfamiljen.

På våren kommer innebandyligans mästerskap inte att avgöras genom en bäst av fem-finalserie som man vant sig med i Finland. Istället förflyttar sig ligan till en modell som är bekant från Sverige.

Mästerskapet kommer att avgöras i en enda match, i stil med till exempel en VM-final. Både herrarnas och damernas FM-final kommer att avgöras den 16 april i Helsingfors Arenan under ett evenemang som ligan kallar Superfinalerna.

I till exempel fjolårsfinallaget Happee har förnyelsen kritiserats då man upplever att den idrottsliga biten lider. Dessutom har laget sålt slut sina hemmamatcher i Jyväskylä de två senaste vårarna då laget spelat i final. Det kommer inte att vara möjligt nu.

”Det blir en idrottsfest”

En av dem som gillar konceptet är innebandyikonen Mika Kohonen som efter flera år i Sverige nu återvänder till Finland i den regerande mästaren SPV:s färger.

Då Yle Sporten ber om en kommentar blir Kohonen lyrisk.

– Det blir ju speciellt och lite annorlunda än en finalserie. Jag har varit med i sex finaler i Sverige och varje match har varit fullsatt i Globen eller i Malmö. Det blir ett spektakel, det blir en folkfest och det blir en idrottsfest! Seriens två bästa lag får mäta sig mot varandra. Det blir en spännande saga. Jag hoppas att alla idrottare borde få uppleva något sådant någon gång under karriären.

Enligt Kohonen är det enda problemet med att finalen ordnas i Helsingfors Arenan att den kanske inte räcker till.

– Jag tror egentligen att vi skulle behöva en större hall, säger han med ett leende.

– Arenan är det finaste stället i Finland att spela innebandy. Vi torskade mot Sverige i VM-finalen 2002 och vann 2010. Det finns mycket starka känslor som jag förknippar till stället.

Vunnit mycket men inte FM

Mika och Mikko Kohonen.
Bröderna Mika och Mikko Kohonen. Mika och Mikko Kohonen. Bild: Lehtikuva mika kohonen
Det känns konstigt att tänka att mannen som vunnit så mycket faktiskt saknar ett FM-guld. I Finland har han aldrig tidigare representerat något annat lag än Happee, men nu ska han spela tillsammans med sin bror Mikko i det regerande mästarlaget SPV som självklart siktar på guld även i år.

– Jag har inte tänkt att jag saknar något, men visst är det ju så att jag inte vunnit här. Jag vill jätte gärna fightas om mästerskapet och det ska vara roligt att jaga det.

Kohonen som valts till världens bästa innebandyspelare hela fem gånger är redan 38 år gammal. Han har talat ut om sin depression som han led av i några år, och han höll också paus från spelandet. Nu finns ändå glöden i hans ögon igen.

– Det här är lite som en ny start i slutet av karriären. Jag tar ingenting för givet. Jag har skrivit på för ett år och planerat för två år, men vad som helst kan hända. Jag vet att jag har mycket innebandy kvar i kroppen och försöker njuta varje dag och ha ett leende på läpparna när jag lirar och tränar.