Hoppa till huvudinnehåll

Finländare skrev historia – debuterade i NFL

Hjälm för amerikansk fotboll.
Hjälm för amerikansk fotboll. Bild: Yle amerikansk fotboll

Född i Sverige och uppvuxen i Kanada, men på pappret: finländare. Tyler Varga skrev historia på söndag då Indianapolis Colts mötte Buffalo Bills i NFL.

Tidigare har en handfull finländare spelat träningsmatcher för NFL-klubbar, men världsmedborgaren Varga blev den första att ta sig hela vägen till en seriematch.

Varga spelar som running back och debuterade då Indianapolis förlorade mot Buffalo med 27–14.

– Mina rötter är i Finland. Min mammas familj bor i Finland och jag har ett finländskt pass. Jag brukar besöka min mormor i Vanda på somrarna och jag har många kusiner i Joensuu, säger Vargas till Finlands amerikanska fotbollsförbund.

Hoppa över Twitterpostning

Mamma landslagsspelare – för Sverige

Vargas bakgrund är otroligt internationell. Pappa John är kroat medan mamma Hannele Sundberg är finländare. Paret flyttade till Kanada efter att de träffats och nu är Tyler proffs – i USA.

I en intervju med Toronto Sun säger Varga att han talar tre språk: engelska, franska och svenska.

Varga har idrotten i blodet. Båda föräldrarna var seriösa kroppsbyggare, men mamma Hannele höll också på med andra sporter, som rugby och alpin skidåkning. På landslagsnivå representerade hon Sverige i rugby.

Tyler Varga blev aldrig draftad. Före han snappades upp av Indianapolis hann han representera University of Western Ontario och Yale.

Klippet nedan är från en träningsmatch i september.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Sport