Hoppa till huvudinnehåll

Förslag 187: Satsa på arbetshälsovård

En läkare som håller i ett stetoskop.
En läkare som håller i ett stetoskop. Bild: Goodshoot.com / Ludovic Di Orio Stetoskop,sjukhus,medicin,hälsovård,vård,läkare,mediciner,hälsa

Har inte läst igenom alla alternativ, men mitt alternativ är att satsa på hälsofrämjande arbetshälsovård.

Ta bort onödig byråkrati. I stället för att ha många olika nivåer av ledare, fundera ut en lägre organisation var det är nära till beslutsfattande. Har inte ännu heller sätt att t.ex. räddningsväsendets reform skulle ha gett för en ända kommun mindre kostnader för verksamheten utan i stället betalar kommunerna fler dubbelt.

Jag befarar även att kommande hälsovårdsreform kommer att medföra samma problematik att beslutena förs någonstans långt bort och kommer inte att minska på kostnaderna utan det kommer att behövas flera mellanchefer som lyfter höga löner.

Har inte häller sätt någora siffror på att länsförvaltningarna delades upp i AVI och vad det andra heter så här också har jag på känn att kostnaderna har ökat. Även att sjukhus stänger, man skall satsa på öppenvård så kommer att leda i förlängningen att sjukhusen måste öppnas på nytt inom t.ex. mentalvården då människorna mår redan nu dåligt i samhället.

Summa sumarum, att hålla Finland rullande behöver vi en fungerande arbetshälsovård, mentalvård, mindre byråkrati samt flera kommuner.

Anders Blomberg

#FartPåFinland

Hur skall vi få fart på Finland?
Här kan du läsa och kommentera de bidrag vi har fått in: Fart på Finland
Vad är ditt recept för att vi skall få Finland på fötter igen?

Fart på Finland

Hjälp Sipilä att få fart på Finland

Skicka in ditt förslag! Vi publicerar det, granskar det och skickar vidare till beslutsfattarna.

 • Sipilä behöver dig!

  Hur skall vi få landet på fötter? Skicka in ditt förslag!

  Det är skarpt läge i republiken Finland. Ekonomin störtdyker och nu är goda råd dyra. Hur skall vi få landet på fötter igen? Skicka in ditt förslag!

 • Fler arbetstimmar tar oss ur krisen

  Ekonomerna eniga - vi måste jobba oss ur krisen.

  Vi måste jobba oss ur den ekonomiska krisen, skriver en läsare inom ramen för Fart på Finland projektet. Ekonomerna Heidi Schauman och Ralf Sund håller med. Samhället behöver flere arbetstimmar.

 • Branda bättre!

  Finland borde vara bättre på att produktutveckla sig själv.

  Efter tre år i London började Silja sakna naturen, lugnet och renheten. Om Finland skulle lära sig att marknadsföra det bästa vi har, skulle turismen ta helt ny fart, vilket skulle generera mera jobb. Men slopa juntfaktorn med renfäll, nakenbastu och pinsamma grejer i souveniraffärerna. Sådant går inte hem längre.

 • Vadå samhällsfördrag?

  Samhällsfördraget på en dryg minut.

  Juha Sipiläs samhällsfördrag gick om intet. Men vad handlade fördraget egentligen om? Vad ville man uppnå med det? Yle Nyheters Anne Suominen sammanfattar på en minut.

 • Sipilä: Samhällsfördraget föll

  Sipilä mycket besviken men vill inte beskylla någon.

  Samhällsfördraget har fallit, konstaterade statsminister Juha Sipilä (C) vid en presskonferens på torsdag kväll. - Jag är mycket besviken men jag vill inte beskylla någon.