Hoppa till huvudinnehåll

Handmålad webbdesign från 1921

Tableau I, 1921
Piet Mondrian: Tableau I (1921) Tableau I, 1921 Bild: Gemeentemuseum Den Haag, Niederlande piet mondrian

När man betraktar holländaren Piet Mondrians (1872-1944) abstrakta verk som han målade från 1920-talet och framåt är det som om man skulle titta på en skärmdump från en webbsida som har rensats från sitt innehåll.

Cas Oorthuys, Portrait of Piet Mondrian
Cas Oorthuys: Portrait of Piet Mondrian Cas Oorthuys, Portrait of Piet Mondrian Bild: Gemeentemuseum Den Haag, Niederlande piet mondrian

Som om han 1920 skulle ha vetat hur var och varannan webbsida skulle se ut hundra år senare. Det kunde han förstås inte. Men han kunde abstrahera bilder och skeenden i linjer och fyrkanter. Han kunde paketera innehåll i färger och ränder.

I begynnelsen fanns ytor och konturer

Piet Mondrian föddes i Amersfoort nära Amsterdam. Han började tidigt att måla. 1910 flyttar han till Paris. Där bodde han i stort sett fram till 1938 när han blev tvungen att fly på grund av kriget. Först till London, sedan till New York.

I slutet av 1800-talet målade han mörka bilder. Bilder som redan då innehöll ett visst mått av abstraktion. Som bestod av ytor snarare än detaljer. Ytor som korsades av linjer: främst vågräta och lodräta.

Die königliche Wachskerzenfabrik, um 1895-1899
Piet Mondrian: Die königliche Wachskerzenfabrik (ca 1895 - 1899) Die königliche Wachskerzenfabrik, um 1895-1899 Bild: Gemeentemuseum Den Haag, Niederlande piet mondrian

I början av 1900-talet blev hans bilder allt färggrannare. Samtidigt som konturerna blev skarpare. Det var som om linjen skulle ha befriat färgen, som Mondriankännaren Hans Janssen beskrev det.

Bäume am Gein: aufgehender Mond, 1917
Piet Mondrian: Bäume am Gmein: aufgehender Mond (1907) Bäume am Gein: aufgehender Mond, 1917 Bild: Gemeentemuseum Den Haag, Niederlande piet mondrian

Paris hade en avgörande betydelse

När Mondrian sedan flyttade till Paris kom han i kontakt med nya strömmar inom konsten: expressionism, pointillism och den för honom avgörande kubism.

Komposition in Oval mit Farbflächen 2, 1914
Komposition in Oval mit Farbflächen 2 (1914) Komposition in Oval mit Farbflächen 2, 1914 Bild: Gemeentemuseum Den Haag, Niederlande piet mondrian

Men han stannade inte därvid. Mera och mera abstraherade han. Både formerna...

Kirchenfassade 1: Kirche in Domburg, 1914
Piet Mondrian: Kirchenfassade 1 (1914) Kirchenfassade 1: Kirche in Domburg, 1914 Bild: Gemeentemuseum Den Haag, Niederlande piet mondrian

...och färgerna.

Tableau No. 4, 1913
Piet Mondrian: Tableau No. 4 (1913) Tableau No. 4, 1913 Bild: Gemeentemuseum Den Haag, Niederlande piet mondrian

Teori och praktik

1917 grundade Piet Mondrian tillsammans med andra likasinnade konstnärsgruppen De Stijl. Gruppen kämpade för den totala abstraktionen inom konsten. Piet Mondrian blev en av gruppens förgrundsfigurer och skrev flitigt manifest i gruppens tidskrift med samma namn.

Selbstporträt, 1918
Piet Mondrian: Selbstportrait (1918) Selbstporträt, 1918 Bild: Gemeentemuseum Den Haag, Niederlande piet mondrian

Mest känd är hans uppsats De Nieuwe Beelding in de Schilderkunst där han förespråkade en så kallad Neoplasticism.

Neoplasticismens principer var att konsten skulle vara helt och hållet abstrakt. Man förespråkade en användning av elementära former i konsten, i synnerhet kuber, vertikaler och horisontaler. Endast räta hörn i horisontella eller vertikala lägen fick användas, och färgerna skulle vara de enkla elementarfärgerna, med tillägg av vitt, svart och grått.

Mondrian som inspiratör

Fram tills nu inspirerar Mondrians mästerliga kompositioner av ytor och linjer arkitekter och designers världen över. Det upphör aldrig att förvåna mig hur ofta man ser webbsidor som ser ut som om de skulle ha byggts upp enligt Mondrians kompositionsprinciper. Som exemplet här nedan.

Komposition mit Rot, Schwarz, Gelb, Blau und Grau, 1921
Piet Mondrian: Komposition mit Rot, Schwarz, Gelb, Blau und Grau (1921) Komposition mit Rot, Schwarz, Gelb, Blau und Grau, 1921 Bild: Gemeentemuseum Den Haag, Niederlande piet mondrian

skärmdump
Skärmdump av Helsingin Sanomats webbplats skärmdump Bild: Yle/Peter Lüttge piet mondrian

Fantastisk utställning i Berlin

Om du vill veta mera om Piet Mondrian och hans neoplasticism kan du besöka en mycket fin utställning i Berlin som pågår hela hösten 2015. Den heter Die Linie (Linjen) och visar hela Mondrians utveckling från landskapsmålare till en av de största abstrakta målarna genom tiderna.

Mondrian levde också som han målade. Hans ateljé i Paris där han bodde och arbetade var ett gesamtkunstwerk och en 3d-version av hans kompositioner. Mondrians födelsehus i Amersfoort är i dag ett museum och där finns en kopia av hans Parisateljé.

 • Röda kvinnor höjer sina röster

  Sommarteater kan föra fram både arbetarkamp och feminism.

  Med pjäserna om lumpänglarna vid Oravais fabrik har Annika Åman låtit feminism och arbetarkamp ta plats på sommarteaterscenen. De fabriksarbetande kvinnorna från 1900-talets första hälft har mycket att säga också dagens jämställdshetsarbete.

 • Nya skogsbränder i Portugal

  En fjärdedel av landets brandstyrka bekämpar brand i Sertã.

  I Portugal rasar nya skogsbränder i landets centrala delar. I juni omkom över 60 människor i massiva bränder. Sedan början av året har det blossat upp nästan 8 000 skogsbränder i landet.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Röda kvinnor höjer sina röster

  Sommarteater kan föra fram både arbetarkamp och feminism.

  Med pjäserna om lumpänglarna vid Oravais fabrik har Annika Åman låtit feminism och arbetarkamp ta plats på sommarteaterscenen. De fabriksarbetande kvinnorna från 1900-talets första hälft har mycket att säga också dagens jämställdshetsarbete.

 • Per Gessle var kommunalt anställd trubadur och väckte folk ur koma

  Per Gessles är den enda som haft tre karriärer samtidigt.

  Han är en musiknarkoman. Han har levt och andats musik sedan han var barn. Per Gessle är dessutom den enda artisten som har klarat av att hålla tre olika karriärer på gång samtidigt och han har lyckats med dem alla. I synnerhet om man ser på skivförsäljningen. Han startade med Gyllene Tider och då de gör sina comeback konserter så fyller de stora stadionarenor i bästa Springsteen stil.

 • Faces i väntans tider i Fiskars

  Bloodless Diamonds från Sierra Leone till Faces.

  Etnofestivalen 4-6.8 väntar kulturdelegater och artister från Sierra Leone. Med kampanjen Bloodless Diamonds vill de presentera en ny bild av sitt land.

 • Paint-fansens respons överraskade Microsoft

  Starka responsen kom som en total överraskning för bolaget.

  Flera nostalgiker fick sig en chock på måndagen när det kom fram att Microsoft ska avskaffa det klassiska bildbehandlingsprogrammet Paint i samband med en uppdatering av operativsystemet Windows 10.

 • Prillan plingar på: Brännskär

  Kan prillan avliva en fisk?

  Pernilla "Prillan" Karlsson har varit på sommarturné runt om i Svenskfinland! I det andra avsnittet besöker hon Brännskär

 • Eivor Andersson: Om man inte vågar står man still

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval.

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval. Hon har varit vd i många stora svenska företag, som TUI, Ving och Coop. I sitt sommarprat berättar hon om ledarskap, företagskultur och hur det kan blåsa på toppen.

 • Hotellen i Västnyland fullbokade under konserthelgen

  Julifestivalen är sommarens evenemangshöjdare i Ekenäs.

  På veckoslutet (29.7) äger regionens största festivalhändelse rum då bland annat gruppen Toto uppträder i Ekenäs. För den som kommer längre ifrån kan det vara svårt att hitta boende eftersom ortens hotell är fullbokade.

 • Humans of Rockoff

  Vilka berättelser gömmer sig bakom festivalfolket på Åland?

  Fanny är ensam sjukvårdare på en ö med 475 invånare. Sebastian har vuxit upp i skuggan av sin tvillingbror. Här är berättelserna som går under huden på Ålands festivalfolk.

 • Fred Negendanck - en estet in i det sista

  Bildkonsten var viktig livet igenom.

  Skådespelaren, koreografen, dansaren och bildkonstnären Fred Negendanck är död. Han avled i går på sjukhus, efter en längre tids svår sjukdom. Skådespelaren Riko Eklundh stod Negendanck närmast de sista åren.