Hoppa till huvudinnehåll

Kreml repeterade dumavalet

Lokalval har hållits i Ryssland
Lokalval har hållits i Ryssland Bild: Yle/Kerstin Kronvall lokalval

I Ryssland arrangerades igår lokalval runtom i landet där Kreml repeterade nya metoder för att kontrollera valsystemet inför nästa års dumaval.

Den ryska politiska eliten var tillfreds med resultatet från gårdagens lokalval. Valen arrangerades i 83 av landets 85 regioner.

President Vladimir Putins maktparti Enade Ryssland vann alla 21 val till ny guvernör, förutom ett i Irkutsk där det blir en andra omgång, dessutom tog partiet majoritet i så gott som alla lokala parlament.

Även landets tre officiellt godkända oppositionspartier, som redan länge sitter med i duman, var nöjda med resultatet eftersom de alla kom in i olika parlament och kan tryggt jobba framåt inför nästa års dumaval.

Men det var inte själva resultatet som var det intressanta från gårdagens lokalval, utan själva processen.

Nya lösningar

Det som Rysslands politiska elit vill undvika inför nästa års dumaval är det misstag den gjorde under förra valet 2011 då eliten blev fast för ett utbrett valfusk som ledde till massiva gatudemonstrationer. Den erfarenheten har lett till nya metoder.

Trots att valövervakare även den här gången rapporterade in flera hundra fall av valfusk fokuserar nu eliten på olika hinder. Makteliten har gått in för en total kontroll av de politiska alternativen redan före själva valdagen. På så vis stryper man en politisk konkurrens och minskar valdeltagandet, något som gör själva valprocessen lättare att kontrollera.

– Våra myndigheter vill inte provocera fram ett högt valdeltagande, sade politologen Aleksej Makarkin till tidningen Novaja Izvestija. Ju färre som röstar desto lägre är risken för proteströster. Ingen i Kreml vill att år 2011 ska upprepas och därför är det viktigt att valen är trevliga och trygga tillställningar.

Valdeltagandet låg i går i medeltal på 45 procent. Det här var också det första större valet efter att Rysslands drabbats av en ekonomisk kris och utländska sanktioner. Något som inte påverkade resultatet.

– Jag tror att majoriteten av väljarna befinner sig i en fas av depression, menade Makarkin. Fjolårets eufori efter Krim är borta, men den har ännu inte ersätts av en aktiv kritik av myndigheterna.

Höga hinder

För ett nytt parti är det oerhört svårt att bli officiellt registrerad i en landskommun eller i en stad för att kunna delta i ett val.

Det största hindret är de namnunderskrifter som ett parti måste samla in. Ifall tillräckligt många bokstäver eller siffror är fel kan det leda till att ansökan nekas. Något som myndigheterna utnyttjar när de behöver.

Till exempel oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs ”Demokratiska koalition” lyckades i gårdagens lokalval bli registrerad bara i en enda landskommun, i Kostroma.

Valet var oerhört viktigt för koalitionen.

Ifall den hade kommit in i fullmäktige hade den kunnat ställa upp i nästa års dumaval utan att behöva samla in namnunderskrifter. Men nu fick koalitionen bara två procent av rösterna.

Alltså tvingas Navalnyjs parti till namnunderskrifter även nästa år och myndigheterna har en bättre möjlighet att kontrollera dess verksamhet.

Då gick det bättre för Rysslands äldsta oppositionsparti Jabloko. Partiet kunde ställa upp i flera regioner och resultatet var hyggligt. Partiet lyckades komma in i tre stadsfullmäktige och i fem landskommuner.

– Vårt resultat omkullkastar Kremls propaganda om att en opposition som kritiserar Putin, som motarbetar nationalism och som motsätter sig annekteringen av Krim, inte åtnjuter det minsta stöd av befolkningen, skriver politikern Boris Visjnevskij i sin blogg.

 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen

  Ägaren skötte hela gården ensam i ett år.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötdjur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes