Hoppa till huvudinnehåll

Många asylsökande på tågen norrifrån

Asylsökande vid gränsen mellan Torneå och Haparanda.
Många asylsökande tar sig in i Finland via gränsen mellan Torneå och Haparanda. Asylsökande vid gränsen mellan Torneå och Haparanda. Bild: Yle/ Jasmina Vaaraniemi gränsövergång

Det går att se en ökning i mängden asylsökande på tågen från norra Finland, berättar VR. På söndagen anlände omkring trehundra asylsökande till Torneå och de flesta vill vidare söderut.

Under de senaste dagarna har det funnits upp till hundra asylsökande på tågen söderut från Kemi.

– Vi har kunnat se större mängder asylsökande på tågen under den senaste veckan. Det har varit allt från ett tiotal upp till omkring hundra per tåg, säger VR:s kommunikationschef Mika Heijari.

Enligt Heijari har man satt in extra personal på de berörda tågen samt gett personalen instruktioner för hur de ska agera. Hittills har allt ändå löpt utan problem, och de asylsökande har köpt biljetter senast på tåget.

– Passagerare som inte har pengar till biljetten får stiga av på en lämplig station, där de kan få hjälp av polisen, socialmyndigheterna eller Migrationsverket.

En omväg via den norra gränsen

Tågstationen i Kemi är den som ligger närmast gränsen mellan Haparanda och Torneå. Många asylsökande tar sig in i Finland den vägen, eftersom de saknar de identitetshandlingar som krävs för att få stiga ombord på båtar till Åbo och Helsingfors.

– Det här är den livligaste trafikerade rutten in till Finland för tillfället. Flyktingarna kommer med tåg från Stockholm till Luleå. Därifrån tar de buss över gränsen till Torneå, och forsätter sedan söderut igen med tåg, säger Yles Tom Kankkonen, på plats i Luleå.

De båda måndagstågen till Luleå var slutsålda, berättar Kankkonen. Han säger att de asylsökande möts av lokala frivilligarbetare på tågstationen.

Många vill vidare till Finland, eftersom det råder en allmän uppfattning om att det går lättare och snabbare att få uppehållstillstånd här.

– Här delas ut texter som på arabiska beskriver hur man ska gå till väga för att få asyl i Finland. Det står bland annat att det inte lönar sig att stanna kvar i Torneå, utan att man ska resa vidare åtminstone till Kemi, säger Kankkonen.

Många åker tåg för första gången

Men många väljer att fortsätta längre söderut, och stiger därför på tåget i Kemi. Kommunikationschef Mika Heijari på VR säger att man har fått lite respons från övriga passagerare gällande mängden asylsökande på tågen.

– Men den pågående flyktingsituationen är unik för Finland. Många asylsökande har aldrig varit i ett tåg förut, och dessutom är både Finland och den finländska kulturen nya för dem.

Stora mängder asylsökande fortsätter att anlända till Torneå. Vid Lapplands polis uppskattar man att cirka trehundra asylsökande tog sig över gränsen på söndagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes