Hoppa till huvudinnehåll

Packa vattentätt, rätt och lätt!

Olika sätt att packa vattentätt
Olika sätt att packa vattentätt Olika sätt att packa vattentätt Bild: Yle/Jyrki Karjalainen nagu skärgård,natur så in i norden

Ett smart sätt att både packa vattentätt och samtidigt organiserat är att använda sig av färgkodade packningsväskor.

Det här gäller inte bara under paddlingsturer eller seglatser, utan även under vandring. Börjar det ösregna under vandringen hålls all din utrustning torr, samtidigt som packningen behåller sin vikt. Det är ju dubbelt så surt om allt blir vått och samtidigt tyngre att bära på. Dessutom behöver du inte tömma hela ryggsäcken då du letar efter ett par torra strumpor.

Töm ut luften så gott det går innan du stänger påsarna, utrymme brukar vara en bristvara.

Vill du spara några slantar så använder du ju dig av vanliga plastpåsar. Genomskinliga påsar underlättar sökandet, om du inte vill använda dig av färgkodning eller små tejpremsor.

Vattentätt telefonfodral
Specialfodral för smarttelefonen Vattentätt telefonfodral Bild: Yle/Jyrki Karjalainen nagu skärgård,natur så in i norden

För mindre prylar fungerar fryspåsar utmärkt. För dyrare saker som elektronik finns det specialgjorda förvaringspåsar att köpa. Det kostar ju en del, men har man satt ut en rejäl penningsumma på kostsamma prylar så är man förmodligen också beredd att betala för att de hålls i användbart skick. Speciellt om det gäller viktig navigations- eller kommunikationsutrustning som kan vara livsviktiga. I de flesta fall kan man även använda utrustningen utan att behöva öppna förvaringspåsen.

För den mer äventyrslystna så ger de vattentäta påsarna också en del flytkraft, om du måste simma över ett vattendrag. En stor sopsäck fungerar även det, och håller dessutom ryggsäcken torr, men om man även har innehållet packat skiljt för sig så kan man säkerställa att man har torra kläder att dra på sig då simturen är över.

Linus Söderlund packar inför kajakturen
Linus Söderlund packar vattentätt Linus Söderlund packar inför kajakturen Bild: Yle/Åsa Svarvar nagu skärgård,natur så in i norden

Det enklaste sättet att hålla utrustningen torr är ju att hålla sig inomhus eller bara vistas ute om vädret är gynnsamt, men vem vill nu det?

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • omogna jordgubbar

    Odla bär i tunnor

    Nordiska bär är lättodlade och sprängfyllda med vitaminer.

    Vi har en ovärderlig skatt i våra bär, både odlade och vilda. De är formligen sprängfyllda med nyttiga vitaminer och antioxidanter, de är lättodlade och anpassade för vårt klimat.

  • odling på vägg

    Väggodling - dekorativt och utrymmessnålt

    En solig vägg är en ypperlig odlingsplats.

    En solig vägg är en ypperlig odlingsplats. Det är varmt, ljust och skyddat från vind och väder. En väggodling är ett perfekt blickfång på en kanske annars trist och kal väggyta.

  • En ställning för trädgårdsredskap på en röd vägg

    Ställning för redskap

    Ställning för trädgårdsredskap.

    Jim visar hur man bygger en ställning för trädgårdsredskap och annat upphängbart.

  • supertunn club sandwich

    Strömsös club sandwich

    Klassikern sin bästa tappning någonsin!

    En klassisk klubbsmörgås i sin bästa tappning någonsin! Med alla smaker i varje tugga. Saftig av grönsaker, med sälta av bacon och kycklingfilé och med ett krämigt sting av pepparrotsmajonnäs. Till lunch eller kvällsbit - se till att du provar Strömsös supertunna club sandwhich!

  • fästing på ett finger

    Fästingbett kan ge köttallergi

    Fästingar överför kolhydrat som ger antikroppar mot kött.

    Svenska forskare har hittat ett samband mellan fästingbett och köttallergi. Antalet köttallergiker har ökat i Sverige under de senaste åren.

  • fästing på ett finger

    Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

    Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

    Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

    En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

    Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid