Hoppa till huvudinnehåll

Packa vattentätt, rätt och lätt!

Olika sätt att packa vattentätt
Olika sätt att packa vattentätt Olika sätt att packa vattentätt Bild: Yle/Jyrki Karjalainen nagu skärgård

Ett smart sätt att både packa vattentätt och samtidigt organiserat är att använda sig av färgkodade packningsväskor.

Det här gäller inte bara under paddlingsturer eller seglatser, utan även under vandring. Börjar det ösregna under vandringen hålls all din utrustning torr, samtidigt som packningen behåller sin vikt. Det är ju dubbelt så surt om allt blir vått och samtidigt tyngre att bära på. Dessutom behöver du inte tömma hela ryggsäcken då du letar efter ett par torra strumpor.

Töm ut luften så gott det går innan du stänger påsarna, utrymme brukar vara en bristvara.

Vill du spara några slantar så använder du ju dig av vanliga plastpåsar. Genomskinliga påsar underlättar sökandet, om du inte vill använda dig av färgkodning eller små tejpremsor.

Vattentätt telefonfodral
Specialfodral för smarttelefonen Vattentätt telefonfodral Bild: Yle/Jyrki Karjalainen nagu skärgård

För mindre prylar fungerar fryspåsar utmärkt. För dyrare saker som elektronik finns det specialgjorda förvaringspåsar att köpa. Det kostar ju en del, men har man satt ut en rejäl penningsumma på kostsamma prylar så är man förmodligen också beredd att betala för att de hålls i användbart skick. Speciellt om det gäller viktig navigations- eller kommunikationsutrustning som kan vara livsviktiga. I de flesta fall kan man även använda utrustningen utan att behöva öppna förvaringspåsen.

För den mer äventyrslystna så ger de vattentäta påsarna också en del flytkraft, om du måste simma över ett vattendrag. En stor sopsäck fungerar även det, och håller dessutom ryggsäcken torr, men om man även har innehållet packat skiljt för sig så kan man säkerställa att man har torra kläder att dra på sig då simturen är över.

Linus Söderlund packar inför kajakturen
Linus Söderlund packar vattentätt Linus Söderlund packar inför kajakturen Bild: Yle/Åsa Svarvar nagu skärgård

Det enklaste sättet att hålla utrustningen torr är ju att hålla sig inomhus eller bara vistas ute om vädret är gynnsamt, men vem vill nu det?

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Rövarrotsaker med grillade fläskkotletter

    Tillredning nedgrävd i het grop ger saftighet och sötma.

    Rotsaker nedgrävda i en het grop i marken blir saftiga och söta. Vi använde potatis, morot, rotselleri och majrova, vilket blev fantastiskt gott med lite grillat kött till.

  • En tripod står alltid stadigt

    En tripod av en gammal vattenventil och några järnstänger.

    En gammal vattenventil och några järnstänger blir en skojig tripod till läderelden

  • Svävande stenar

    Stenar i lera svävar bättre!

    Stenar är perfekta inredningsdetaljer, men vill man hänga upp dem på väggen så är det smart att efterapa dem i lera istället.

  • Stjärna av vass

    Gör en himmeli dekoration till dörr eller vägg.

    Med inspiration från det traditionella himmeli hantverket tillverkar Lee en dörr- eller väggdekoration av vass i form av en stjärna.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid