Hoppa till huvudinnehåll

Paddla bland kobbar och skär i Nagu

Henric Öhman och Linus Söderlund paddlar i Nagu skärgård
Henric Öhman och Linus Söderlund paddlar i Nagu skärgård Henric Öhman och Linus Söderlund paddlar i Nagu skärgård Bild: Yle/Åsa Svarvar nagu skärgård

Vill man komma riktigt nära naturen i skärgården så finns det få saker som slår kajakpaddling. Du kan ta dig in i små, grunda vikar och korsa förvånansvärt långa sträckor med grov sjögång.

Har du otur eller okunskap kan du bli ett med naturen och hamna i plurret, så se till att vara på den säkra sidan. Flytväst på, vattenpump med och framför allt en polare som kan hjälpa dig. Gå kurser, samla på dig kunskap och erfarenheter innan du ger dig ut på längre sträckor.

Henric Öhman och Linus Söderlund paddlar i Nagu skärgård
Henric Öhman och Linus Söderlund paddlar i Nagu skärgård Henric Öhman och Linus Söderlund paddlar i Nagu skärgård Bild: Yle/Åsa Svarvar nagu skärgård

Skärgården i Nagu är förträfflig ur kajakpaddlarens synvinkel. Ett rikt fågelliv, vackra klippor som du glider förbi och en och annan segelbåt som du kan vinka till.

Med stöd av allemansrätten kan du ta iland på de flesta ställen för att sträcka på benen mellan paddelturerna. Passa på att traska runt holmarna lite, kolla på alla de blommor och växter som segt håller sig fast i varje klippskreva. Beundra bitar av vackert grå drivved och se efter om du lyckas göra några strandfynd.

Henric Öhman och Linus Söderlund äter mat i Nagu skärgård
Linus Söderlund och Henric Öhman Henric Öhman och Linus Söderlund äter mat i Nagu skärgård Bild: Yle/Åsa Svarvar nagu skärgård

Då det börjar kurra i magen ställer du i ordning köket. Det är förvånansvärt hur mycket du kan få med dig i en kajak om du packar förnuftigt. Du har alla chanser att slå till med en riktig brakmåltid om du känner för det.

Om du är osäker på vart du är på väg finns det planerade paddlingsrutter som du kan följa. Ta inte bara turistkartan i handen och paddla iväg, utan ha även med sjökortet och karta, eller lämplig app i din smarttelefon.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö