Hoppa till huvudinnehåll

Pargas styr upp sin strategi

Pargas flaggor som fladdrar i vinden i Houtskär.
Pargas flaggor som fladdrar i vinden i Houtskär. Bild: Yle/Johanna Ventus houtskär

Pargas dammar av stadens strategi från år 2011. Nu riktas fokus mot att locka nya invånare och stärka företagsklimatet i staden.

Inför höstens budgetarbete rivstartade Pargas stad förra veckan med ett möte då tjänstemän och politiker drog upp riktlinjerna för resten av mandatperioden.

Patrik Nygrén
Stadsdirektör Patrik Nygrén. Patrik Nygrén Bild: Yle/Emma Strömberg patrik nygrén

Diskussionen tog avstamp i stadens strategi från år 2011 och riktar förutom kommunal service in sin på två områden; boende och arbete.

Locka fler invånare till Pargas

En utmaning blir att få fler invånare, de senaste två åren har nämligen invånarantalet i staden sjunkit. Därför lyfter stadsdirektör Patrik Nygrén upp jobbet med att locka nya invånare som en viktig den av stadens nya strategi. Här måste man jobba mer målinriktat säger Nygrén.

- Vi har till exempel talat om studerande vid Åbo Akademi som en stor potentiell målgrupp som vi i dag inte når ut till som vi borde.

Bild från Arken vid Åbo Akademi.
Pargas hoppas att studerande i Åbo ska flytta till staden när de är klara med sina studier. Bild från Arken vid Åbo Akademi. Bild: Yle/Andy Ödman Åbo Akademi,åbo akademi arken

Stadsdirektören för också fram att skärgårdsstaden Pargas borde bli bättre på att lyfta fram sina styrkor.

- Havsnära boende är helt klart en av våra strategiska styrkor. Det kan handla om allt från att det finns fungerande bryggor och vinterbad till att det finns tomter nära havet. Vi måste dra på våra styrkor och utveckla dem.

Invånarna ska få säga vad de tycker

Hit hör också utvecklandet av Pargas centrum. Det finns stora visioner för bland annat gästhamnen. I samband med Yle Teemas tv-satsning ”Ett nytt Pargas” sommaren 2014 gjorde Arkitektbyrån Futudesign upp planer för gästhamnen.

arkitektbild av gästhamnen i pargas
Det finns stora visioner för gästhamnen i Pargas. arkitektbild av gästhamnen i pargas Bild: Futudesign uusi kaupunki

Staden utreder också hur man bättre kunde utnyttja centralparken för att få folk att svänga in till centrum via segelrondellen. Viktigt här är enligt Nygrén att invånarna får komma till tals.

- Människor måste känna att de kan påverka beslutsfattandet i staden också mellan kommunalvalen. Därför kommer vi till exempel när vi jobbar med centralparken att samla in invånarnas åsikter, säger Nygrén.

Viktigt att ha en dialog företagarna

Förutom att göra Pargas stad till en attraktiv plats att bo på betonar Patrik Nygrén vikten av att stärka företagsklimatet i staden. Pargas rykte som en stad som stöder sina företagare fick sig en törn i våras då diskussionen om Isakssons växthus i Korpo gick het.

Pargas centrum.
Stadsdirektören vill stärka företagsklimatet i Pargas. Pargas centrum. Bild: Yle/Lotta Sundström malmen i pargas

Byggnämnden krävde då att företagaren Jonas Isaksson skulle installera mörkläggande gardiner i sitt växthus i Korpo och bland annat Väståbolands företagare kritiserade staden för beslutet. Byggnämnden backade slutligen och som en del av stadens strategi vill Nygrén nu betona vikten av en bra dialog med företagarna.

- Förutom dialogen har vi talat om hur vi kunde synliggöra positiva saker inom näringslivet. Ett sätt kunde vara att välja årets företagsbragd och årsvis uppmärksamma något positivt som skett inom företagarvärlden.