Hoppa till huvudinnehåll

Resorna som ändrade Arman Alizads identitet

Arman Alizad besöker Succémorgon, obs mobilbild
Arman Alizad besökte Succémorgon Arman Alizad besöker Succémorgon, obs mobilbild Bild: YLE succémorgon

Arman Alizad har i sitt program Arman ja viimeinen ristiretki rest till de fattigaste och mest utsatta platserna på vår planet och resorna har lämnat sina spår.

- Information är smärta, säger Arman när han förklarar hur programmet ändrat honom som person.

Att filma och umgås i misären är tungt, både fysiskt och psykiskt, men på samma gång också mycket givande.

De otaliga inspelningsresorna till olika länder har resulterat i en ny känsla. Han känner inte att han hör hemma i de länder där han spelat in programmet, men erfarenheterna har också gjort att han inte alltid känner sig hemma i Finland, där vi klagar över ganska små saker i jämförelse.

- Visst tappar man ibland tron på mänskligheten när man ser barnarbetare och annan misär, men samma känsla får man också när man kommer till Finland och ser vad det står om i nyheterna, säger Arman.

Finländare har det bra

För att exemplifiera vad som nått över nyhetströskeln här hemma brukar han använda sig av nyheten om en person som köpt en godispåse, som borde innehålla en blandning av olika godis, men bara innehåller en sort.

Det är frustrerande, men Arman tycker också att det är ett tecken på hur otroligt bra vi har det här i Finland.

- Men efter en stund i Finland så blir jag likadan, jag klagar också över hörbarhetsproblem med mobilen och liknande. Men jag försöker att inte klaga högt över sånt.

Du kan lyssna på intervjun med Arman här: