Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä stöder halverad semesterpenning

sedel och mynt
sedel och mynt sedel

Facket kommer inte att föreslå att semesterpenningen halveras. Det skulle ha varit ett bra förslag, anser statsminister Juha Sipilä (C).

Lännen Media rapporterade på måndagen att fackcentralerna tillsammans skulle ha diskuterat ett förslag om att halvera semesterpenningen. Det här för att kunna kringgå regeringens omfattande nedskärningsplaner.

Senare under måndagen tillbakavisade ändå Akavas ordförande Sture Fjäder, FTFC:s ordförande Antti Palola och FFC:s ordförande Lauri Lyly ryktena om förhandlingar.

Fackcentralerna diskuterar inte några alternativ som skulle ersätta det uteblivna samhällsfördraget. Ryktena om förhandlingar är falska, skriver Lyly på Twitter.

Ett bra förslag!

Statsminister Juha Sipilä tycker för sin del att ett dylikt förslag vore en bra lösning. Regeringen vill sänka enhetsarbetskostnaderna med fem procent.

Att halvera semesterpenningen skulle vara ett enkelt sätt att nå det målet och många av de andra hårt kritiserade sparåtgärderna skulle inte behöva genomföras.

- Det skulle lösa en stor del av problemet, och med den åtgärden skulle vi nog få ihop de fem procenten. Det är precis den här typens lösningar jag efterlyser, säger Sipilä.

Regeringen står i beråd att bland annat halvera övertidsersättningarna och sänka söndagstillägget.

Dessutom skall ingen lön betalas för den första sjukdagen och semestrarna inom den offentliga sektorn skall förkortas.

Sipilä har förståelse för strejken

På fredag ordnas omfattande strejker i protest mot regeringens sparplaner.

- Löntagarna har naturligtvis rätt att säga sin åsikt. Jag tänker inte ingripa i strejkerna. Jag förstår mycket väl att de här hårda åtgärderna kan orsaka missnöje, säger Sipilä.