Arbetslösheten ökar bland de högutbildade i Finland. Lönar det sig överhuvudtaget att studera vidare? Vi frågade första årets studerande vad de tycker.
HBL intervjuade Heidi Salminen som har en magisterexamen i ekonomisk och social historia, men jobbar som en lapplisa för tillfället. Under en lång tid sökte hon jobb inom sin egen bransch, men efter hundratals ansökningar och inte en enda intervju gav hon upp. Hon känner att hennes studier var helt onödiga.
Värst är situationen bland dem som har studerat konstämnen eller humaniora, men arbetslösheten stiger bland alla högutbildade. Enligt Akava, fackliga centralorganisationen för akademiker, har det redan i en längre tid funnits för många studieplatser, till exempel bland ingenjörer har arbetslösheten varit hög i flera år. Det ekonomiska läget gör det också svårare att hitta jobb.
Vad tycker de som just börjat sina studier?
Vi på Myteriet intervjuade några studerande vid Social- och Kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet. Hurdana planer har de?
Joonas Tolonen som studerar statskunskap tänker avlägga magisterexamen. För honom känns det som ett logiskt alternativ. Han kommer från ett högutbildat hem där han har fått starkt stöd att studera vidare.
Första årets journaliststuderande Mette Berg, Louise Häggström, Sofia Vesterholm och Maria Tarvasaho har liknande planer och tänker studera vidare. Det enda som gör dem osäkra är den långa studietiden.
Rädsla för framtiden
Alla de som vi intervjuade var oroliga över framtiden. Speciellt inom mediebranschen är det svårt att hitta jobb, säger kvinnorna. Men att studera vidare kan aldrig vara onödigt menar alla.
- För de bästa finns det ändå alltid jobb, säger Mette Berg.
Enligt Joonas ska man ha vida vyer när det gäller arbetsmarknaden, och man ska fundera noggrant på vad det är man ska studera. Det finns också andra saker som man kan fundera på för att förbättra sina chanser att få jobb inom sin bransch. Joonas påpekar att ett studieutbyte kan spela en stor roll. Enligt honom uppskattas det av arbetsgivarna.