Hoppa till huvudinnehåll

Storprotest på fredag – så här påverkar den dig

Många löntagargrupper har gett besked om att de deltar i fredagens storprotest mot regeringens nedskärningar i arbetslivet.

Tiotusentals människor väntas delta i protesten i Helsingfors centrum på fredag förmiddag.

Den väntade trafikstockningarna i Huvudstadsregionen under morgonen uteblev. Det har varit lugnt i trafiken under morgonen.

Meteorologiska institutet varnar för att vi har riktigt ruskigt väder på kommande. Det är ett ovanligt kraftigt lågtryck som i morgon för med sig hårda vindar, rikligt med regn och möjligen också åska och mycket blixtar.

Mest regn väntas i Österbotten och i norra Finland, men också på andra håll i landet kan det tidvis regna rikligt. I södra Finland kan det från morgonen regna mer än 20 millimeter i timmen.

Faktaruta inför fredagens protest
Faktaruta inför fredagens protest Bild: Yle, Rea Lemström strejk

Också affärer kan vara stängda under demonstrationen klockan 11-13 för att de anställda marscherar ut. Det är ännu oklart exakt hur demonstrationen påverkar öppettiderna.

Lidl meddelat att alla av butikskedjans affärer i Finland håller öppet som normalt.

Nästan alla Alko-affärer håller stängt under demonstrationen klockan 11-13.

Apoteken håller ändå öppet normalt.

Transportfacket AKT har meddelat att bussarna står från fredag morgon klockan 03.00 till 03.00 på lördag - det vill säga i ett dygn. Ett fåtal bussar trafikerar ändå i huvudstadsregionen.

Strejken berör närtrafik och bussar i lokal- och fjärrtrafik, men inte beställningsbussar. Också den tunga trafiken på landsvägarna stannar upp.

Ingen tågtrafik

Tom tågtidtabell.
Tom tågtidtabell. Bild: Yle tågstrejk

Lokförarnas förbund meddelade redan på söndagen att all tågtrafik stoppas på fredag morgon klockan 6.00. Tågen står fram till klockan 18 på kvällen.

Strejken gäller tåg i fjärr-, när- och godstrafik.

De tåg som har startade före klockan 6 på morgonen kör som normalt till sin slutdestination.

Efter klockan 18 på kvällen löper tågtrafiken igen, men störningar är ändå att vänta hela kvällen och på lördagen.

Järnvägsstationen i Helsingfors stod tom på fredag morgon.
Järnvägsstationen i Helsingfors var folktom på fredag morgon. Järnvägsstationen i Helsingfors stod tom på fredag morgon. Bild: Yle, Nicole Hjelt folktom

Flygtrafiken står en del av dagen

På Helsingfors-Vanda flygplats har morgontrafiken löpt nästan normalt, säger Finavias biträdande direktör Heidi Noronen-Juhola. Små förseningar har ändå uppstått.

Passagerarna bör vara beredda på förseningar längs med dagen och det lönar sig att komma i god tid till flygplatsen.

Finnair har meddelat att bolaget ställer in 15 inrikesflyg under fredagen. Flygresenärerna bör vara beredda på att ytterligare flyg kan komma att ställas in.

Dessutom kommer AKT:s strejk att orsaka att flygbussarna på flygfältet står, vilket kan leda till svårigheter med att transportera passagerare till flygplanen.

På flygplatserna strejkar de som tankar planen, flygledarna, Luftfartsunionens medlemmar och kabinpersonal.

När demonstrationen pågår mellan klockan 11 och 13 sköts uppgifterna på flygplatsen av förmän.

Bild: Yle check-in

Färjtrafiken i Egentliga Finland ligger nere mellan klockan 11 och 13.

Tallink Silja meddelar att rederiets färjor trafikerar normalt på fredagen. På Viking Line uppmanar man passagerarna att vara i god tid i terminalen och meddelar att små förseningar kan uppstå.

Morgontidningen kommer, resten inte

Medlemmar i Post- och logistikbranschens union PAU deltar i fredagens protest klockan 11. Det betyder i praktiken att de flesta postfunktioner ligger nere klockan 6-18.

Posten räknar med att morgontidningen kan delas ut, men annan postutdelning uteblir eller kan bli försenad.

FPA uppgav på torsdagen att störningarna i postgången kan fördröja utbetalningen av stöd. Det är främst utbetalningen av arbetsmarknadsstöd och grunddagpenning som påverkas. FPA:s byrå i Malm håller stängt på fredag men de övriga byråerna i Helsingfors är öppna.

Arbetsnedläggelsen gäller också dem som jobbar inom informationslogistikbranschen samt väktare vid G4S.

Polisen protesterar

Polisen demonstrerar mot nedskärningar.
Polisen demonstrerar mot nedskärningar. Bild: YLE polisdemonstration,demonstration

Polisernas organisationen Pardia deltar i protesten.

Det betyder att poliser i tjänsteförhållande i många kommuner får vara borta från arbetsplatsen klockan 10-15 på fredag. Poliserna bör återvända till jobbet efter protesten.

Polisen säger sig begränsa deltagandet så att medborgarnas liv och hälsa inte allvarligt äventyras eller egendom hotas.

Skolor och daghem håller öppet

Tvärtemot vad som tidigare har meddelats så håller skolorna och de allra flesta daghemmen öppet på fredag.

Undervisningssektorns fackorganisations OAJ meddelar att man deltar i protesten. Samtidigt strävar förbundet efter att ingen skola eller inget daghem skulle tvingas stänga. Det här eftersom man inte vill utsätta skoleleverna eller dagisbarnen för fara.

OAJ understryker att det är lokalorganisationerna som beslutar om i vilken omfattning de fackanslutna ska delta i protesten. I slutändan måste ändå varje enskild lärare fatta sitt eget beslut, meddelar OAJ.

När det gäller daghemmen hör bara en del av personalen till OAJ. Därför kan facket inte garantera att alla daghem hålls öppna.

Studentskrivningarna ordnas

Studerande redo att skriva studentexamensprov.
Studerande redo att skriva studentexamensprov. Bild: Yle studentskrivningar

Studenskrivningarna påverkas inte av strejken.

Omkring 7 500 abiturienter och studenter som vill höja sitt vitsord har anmält sig till provet i det andra inhemska språket på fredag.

De som anmält sig ska infinna sig i tid till provtillfället trots att kollektivtrafiken står på många håll.

Kollektivtrafiken i huvudstadsregionen stannar upp

I huvudstadsregionen stannar nästan all kollektivtrafik upp. Enligt facket JHL kommer närtågen, bussarna, spårvagnarna och metron att stå under hela fredagen.

Helsingforsregionens trafik meddelar att förmän på bussbolagen kommer att se till att några turer körs trots massprotesten. Närmare information hittar du här.

Helsingfors taxi sätter in 300 bilar mer än normalt så att det finns 1 300 bilar i trafik. Men vid taxiförbundet uppmanar man ändå människor att samåka till jobbet.

Karleby hamn
Karleby hamn Bild: Karleby hamn lastare

Inget arbete i hamnarna

Transportfacket AKT stoppar också allt arbete i hamnarna under en del av dagen.

Träfackets medlemmar lägger ner arbetet på fredag.

Pappersförbundet meddelade redan tidigare att pappers- och cellulosatillverkningen står stilla från klockan 6 på fredag till klockan 6 på lördag.

Sjukskötarförbundet Tehy och Finlands närvårdar- och primärskötarförbund Super uppmuntrar sina medlemmar att protestera på fritiden.

Operations- och akutverksamheten tryggas trots protesten.

Servicefacket PAM räknar med att omkring 60 000 medlemmar deltar i strejken.

Irritationen på arbetsplatserna över hur regeringen vill spara har fått exceptionellt många anställda inom servicebranschen att reagera, uppger PAM:s ordförande Ann Selin.

De flesta deltar genom att avlägsna sig från sin arbetsplats mellan klockan 11 och 13 och en del deltar i demonstrationen på plats i Helsingfors.

Servicefacket PAM har 230 000 medlemmar, 80 procent av dem kvinnor.

På ditt eget ansvar att ta dig till jobbet

På Arbets- och näringsministeriet påpekar man att strejkerna inte ger dig rätt att stanna hemma från jobbet, trots att exempelvis kollektivtrafiken ligger nere.

- Det här är inte någon oförutsägbar och överraskande situation som skulle ge rätt till frånvaro från jobbet, säger äldre regeringssekreterare Seija Jalkanen på ministeriet.

Enligt Jalkanen kan det då bli aktuellt med ledig dag utan lön eller att ta ut en semesterdag.