Hoppa till huvudinnehåll

Stubb: Protestaktionen ingen överraskning

Finansminister Alexander Stubb vid en presskonferens om samhällsfördraget  i Helsingfors den 8 september.
Finansminister Alexander Stubb vid en presskonferens om samhällsfördraget i Helsingfors den 8 september. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen finansminister

Finansminister Alexander Stubb (Saml) är inte överraskad över fackets planerade protestaktion på fredag.

- Vi var ganska säkra på att få stark respons. Vi får se hur långt det går på fredag.

Stubb framhåller att det är fråga om samhälleliga strukturella reformer som regeringen är tvungen att göra.

- Vi vill vara i den situationen att vi här i Finland själva bestämmer, inte att besluten fattas av mina kolleger i Bryssel.

- Vi borde ha genomfört de här reformerna för länge sedan, säger Stubb. Gemene finländare måste delta i talkot, det betyder både arbetstagare och arbetsgivare.

- Vi har många människor vars ekonomi berörs, så det är en svår situation.

Efterlyser fackligt förslag

Utrikesminister Timo Soini (Sannf) uppmanade facket att återgå till förhandlingsbordet, ska en företrädare för ett regeringsparti göra det?

- Det är självklart, statsministern har också vädjat till fackförbunden att de skulle sätta sig ner och ge oss ett förslag på fem procent. Det har vi redan gjort.

- Problemet är att vi har försökt och misslyckats två gånger på grund av att vissa fackförbund inte vill binda sig vid femprocentsmålet.

Enligt Stubb är regeringstrojkan beredd att titta på ett förslag om ett sådant ges.

- Vi är inte beredda på att gå in på förhandlingar men kommer någon av parterna med ett förslag på fem procent så ser vi om det fungerar.

Viktigt möte om flyktingkrisen

Tyskland införde gränskontroller på söndagen medan flyktingströmmen till Finland via Torneå tilltar. Hur länge kan det här pågå?

- Det kan inte pågå länge, vi måste få kontroll över situationen. Det är en orsak till att Tyskland fattade sitt beslut. Där är det fråga om tusentals, rättare sagt tiotusentals personer, i Torneå handlar det om några hundra.

- Det här speglar läget just nu ganska bra. Vi söker olika lösningar. Tillsvidare har situationen varit under kontroll men den kan inte pågå länge mera.

Var går smärtgränsen?

- Det finns ingen smärtgräns. EU:s inrikesministrar försöker hitta en lösning på det här, därför är mötet i Bryssel i dag mycket viktigt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes