Hoppa till huvudinnehåll

Ungdomsfullmäktige i Åbo - en chans att påverka på riktigt

Alexis Vartiainen
Alexis Vartiainen är med i Åbos ungdomsfullmäktige. Alexis Vartiainen Bild: Yle / Peter Karlberg alexis vartiainen

I november är det återigen dags för ungdomsfullmäktigeval i Åbo och då väljs ett nytt fullmäktige för två år framöver. Från och med i dag måndag kan man nominera kandidater till valet.

Det nuvarande ungdomsfullmäktiget som skapades i början av 2014 var det första av sitt slag i Åbo. En som har varit med från start är fullmäktigemedlemmen Alexis Vartiainen.

- Från en helt pragmatisk synvinkel så är ungdomarna framtidens skattebetalare och framtidens invånare. Därför tycker jag att det är bra att ungdomarna har en egen kanal där man får sin röst hörd. Så att de kan påverka besluten, stadsplanen, sparprogrammen och så vidare.

- Det första året gick ganska mycket till att komma in i stadens byråkrati och försöka få in medlemmar i nämnderna och deras sektioner.

- Nu har vi kommit ganska långt med att ha medlemmar i olika nämnder och sektioner, men det har krävts massor av arbete. Staden har nog inte accepterat det här nya organet med helt öppna armar, men nu börjar det bli bra och vi har bland lämnat olika sorters utlåtanden om sparprogrammen och stadsplaneringen.

På frågan om varför man ska engagera sig i ungdomsfullmäktige och kandidera til valet i november har Alexis Vartiainen ett tydligt svar.

- Som ungdom ska man definitivt engagera sig i det här. Om du kvider men inte försöker ändra på någonting är det helt onödigt att kvida. Här har man på riktigt chansen att försöka få sin röst hörd, så varför ska man då inte göra det?

Kandidater till ungdomsfullmäktige i Åbo kan nomineras till och med den 4 oktober. Just nu har fullmäktige 25 ordinarie medlemmar.

Här hittar du mer information om ungdomsfullmäktige i Åbo.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland