Hoppa till huvudinnehåll

Blues om kärlek och desperados

Robban Hagnäs med sin soloskiva "Broken hearted again"
Robban Hagnäs med sin soloskiva "Broken hearted again" Robban Hagnäs med sin soloskiva "Broken hearted again" Bild: Yle/Roger Källman robban hagnäs

Jag hade några låtar som hade "sjungit i mitt huvud" en längre tid, så jag tänkte att jag måste föreviga dem så länge de finns. Så beskriver Robban Hagnäs sin färska soloskiva "Broken hearted again".

Det här är andra gången Robban, som är medlem i legendariska Wentus Blues Band, ger ut en skiva under eget namn. "Another side of Robban Hagnäs" kom år 2012.

Den här gången samlade Robban ihop ett gäng musiker i Tumba Haldins studio i Bennäs. På tre dagar spelade man in de fem låtarna. Det gick undan och med "livestuk".

- Min musikaliska karriär har ju alltid var att spela "keikkor". Vi har säkert gjort 3000 spelningar med Wentus Blues band genom åren. Så det har blivit sättet man gör det på: man vill fånga tillfället och känslan i stället för att börja fila tills det är helt perfekt.

Eget och covers

Inspiration till sina låtar hittar Robban Hagnäs hos de gamla idolerna: The Band, Stones och så vidare. Texterna handlar om alldagliga ting man kan relatera till.

Wentus Blues Band har sen ett antal år tillbaka samarbetat med den svenska bluesdrottningen Louise Hoffsten. På Robbans soloskiva medverkar Louise på två låtar.

Det fanns också tid över att spela in ett antal covers. Fördelningen mellan eget material och covers på skivan är 5-5. Hur har Robban då valt bland de gamla låtarna?

- Det är sånt man fastnat för under årens lopp och tänkt på. Jag har bland annat dykt ner i Bob Dylans arkiv, han har alltid varit en inspirationskälla.

En av coverlåtarna är tillägnad en av Robbans barndomsidoler: en gammal sjöman som kallades Raffu. Han bodde granne med Robbans pappas bilverkstad i Karleby.

- Raffu gick mot strömmen i det mesta och han var den första tatuerade karlen jag nånsin hade sett.

Raffus hem var fullt av spännande prylar som han gärna förevisade för barnen. Bland annat var farstun full av gevär och pistoler.

- Du kan tänka dig då man kommer som liten pojke och får hålla i ett Winchestergevär, som man bara har sett i cowboyfilmerna. Wow!

För Robban var Raffu en riktig desperado, han var lika stor som John Wayne. Därför tillägnar Robban honom sin version av "Desperados waiting for a train".

I inslaget hörs låtarna "16 again" och "Desperados waiting for a train". Av upphovsrättsskäl kan ljudfilen endast spelas i Finland.

Läs också