Hoppa till huvudinnehåll

Flydde från tortyr - fick madrass i Malaxskola

Amir Salam Same, 24, på sin madrass i sovsalen i Tuv skola.
Amir S´am Same, 24, på sin madrass i sovsalen i Tuv skola. Amir Salam Same, 24, på sin madrass i sovsalen i Tuv skola. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist amir salam same

Amir S´am Same flydde från tortyren i Bagdad och bor nu på en madrass i en sovsal i Tuv skola i Malax med drygt 30 andra irakiska män. Korsnäs kurscenter kan bli nästa asylboende.

Det ryms inte fler asylsökande i Kristinestad, Kaskö och Närpes. I stället har Röda korset tvingats söka sig norrut, till Malax för att hitta lämpliga boenden. I fredags öppnadeTolvis center dörrarna och nu används också Tuv nedlagda skola.

Det rör sig alltså om ett nödboende i sovsalar. Annica Riddar, chef på Röda korsets mottagningscentral i Kristinestad, berättar att det nu bor 35 irakier i skolan.

- Men vi räknar med att 60-70 kan rymmas in om vi har högsängar som vi har börjat med nu. Varje sal kan ge husrum 10-12 personer. Men det här är alltså nödboende som vi talar om nu.

Klarar situationen

Mottagningscentralen i Kristinestad har 300 platser, men det finns 500 inskrivna och det kommer flera nya varje dag. Annica Riddar beskriver situationen som utmanande.

Annica Riddar vid Tuvs skola i Malax.
Annica Riddar vid Tuv skola i Malax. Annica Riddar vid Tuvs skola i Malax. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist nödboende

- Den är ganska krävande, men hittills har vi klarat det. Vi har anställt person efter hand här nu. Det går nog bra, säger Annica Riddar.

Tuv skola.
Tuv skola. Tuv skola. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist tuv skola

Reste genom åtta länder

En av de som bor i Tuv skola sedan ett par dagar är Amir S´am Same, en 24-årig man från Irak med teknisk utbildning i bakfickan och en strapatsrik en månad lång resa bakom sig. Han beskriver resan som utmanande.

- Jag reste till Finland genom åtta olika länder. Vi åkte båt till Grekland, gick genom djupa skogar, åkte instängda i bilar i tre dagar utan mat och toalett. Det har varit en tuff resa. Men vi kan vara fria här. Det är värt resan, säger Amir S´am Same som lämnade hemstaden Bagdad för en månad sedan.

Flydde tortyr

Anledningen till att de flydde var att Amir och hans bror hade kidnappats och torterats. Flera familjemedlemmar, bland dem hans mamma, hade skjutits och hans syster är skadad som en följd av en olycka.

- Bor vi kvar i Irak så dör vi. Därför flydde vi, säger Amir S´am Same som berättar att han sålde allt han hade för att bekosta resan.

- Jag fick ihop 8 000 euro och när jag kom till Finland hade jag bara 10 euro kvar.

Stora pengar till smugglare

Pengarna gick åt till att betala olika smugglare under resan.

Mahmud Abdil Karim de Attikriti och Ahmed Mohammad abdul Ahman måste gå flera kilometer för att handla mat.
Mahmud Abdil Karim de Attikriti och Ahmed Mohammad abdul Ahman går flera kilometer för att handla mat. Mahmud Abdil Karim de Attikriti och Ahmed Mohammad abdul Ahman måste gå flera kilometer för att handla mat. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist tuv skola

- Ingen lyckades fånga oss. Värst var det i Ungern där vi lyckades klara oss genom att springa genom skogarna. Två personer ur vår grupp dog på havet mellan Turkiet och Grekland. Båten var liten och de trillade ur den.

Hur tänker du inför framtiden?

- Jag vill bygga mitt nya liv i Finland. Jag är utbildad på högskolenivå inom teknik och vill börja jobba så fort som möjligt. Det viktigaste nu är att jag måste lära mig språket. Jag kom hit till Malax i igår. Det är ett bra ställe. Här finns mat, toaletter och dusch. Men det är lite trångt. Och så är det ganska långt från staden. Vi vill lära oss om kulturen och träffa människor, säger Amir S´am Same.

Korsnäs kurscentral nästa nödboende?

Samtidigt som Röda korset fyller på med folk i salarna i Tuv skola söker Röda korset nya utrymmen, ett sådant kan vara Korsnäs kurscenter som just nu har lediga utrymmen sedan Yrkesakademin flyttat bort. Annica Riddar bekräftar.

- Ja, vi har blickarna ditåt också. Men det är kommunala politiker och olika administrativa saker som måste fungera. Det återstår att se hur förhandlingarna ska framskrida där, säger Annica Riddar.

Kurscentret kunde rymma åtminstone 60 personer, och då främst familjer. Annica Riddar hälsar att de asylsökande behöver fungerande cyklar.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten