Hoppa till huvudinnehåll

Förslag 200: Sänk skatten för de som är i nöd

Euromynt.
Euromynt. Bild: Yle/Anssi Leppänen fart på finland

Sänk skatten fär de som är i nöd.

Det verkar finnas allt för många som är höga i korken i det här landet. Ingen är mer värd än nån annan, och ingen är mindre värd! Fokus borde ligga på hur mycket var och en har kvar i handen efter betald skatt! Det är ju galet om det är sådana som redan ger tillbaka hela sin inkomst till samhället (genom utgifter som mat, boende, el, vatten, bränsle och försäkringar) som man tar pengar av. Det är ju som att ta mat ur mun på folk!

Skulle skatterna SÄNKAS för lågavlönade skulle de pengarna GENAST stimulera hela samhället! Det skulle handlas mer, behövas fler produkter, transporter, tillverkare, material osv. Bönderna är i kris, transportfirmor är i kris, och arbetslösheten stiger!

LÖSNING: sänk skatterna för folket som är i nöd!!

Skippa barnbidrag för de rika

Ett annat problem är att mammor tvingas lägga sina småbarn, 1-3-åringar i dagvård pga. att de inte har råd att vara hemma.

LÖSNING: sätt ett inkomsttak för barnbidraget! Högavlönade behöver INTE nåt barnbidrag, medan lågavlönade familjer har det svårt i dagens Finland. Och gör hemvårdsstödet baserat på makens/sambons inkomster. Höj hemvårdsstödet för låginkomstfamiljer, och sänk för höginkomstfamiljer.

Kräv engagemang

Ett tredje problem som finns i det här landet är underbemannad och överbelastad vårdpersonal! Samtidigt finns det folk som sitter på hemma och lyfter arbetslöshetsbidrag.

LÖSNING: Egen vald plats/platser att engagera sig i samhället. Kräv uppvisat intyg över engagemang. Dessa skall inte få räknas som personal av arbetsplatserna och tiden skall vara rimlig.

Öka exporten

Hur skall vi få in mer pengar till landet då? Jo, ökad export! Hur skall vi öka exporten då? Stöd innovationer som leder till export! Starta ett mottagningscenter för idéer och belöna produktutvecklande idéer som kan köpas och användas av företag! Jag har mängder med önskemål om produkter som inte existerar än!

TillsammansÄrViStarka

#FartPåFinland

Hur skall vi få fart på Finland?
Här kan du läsa och kommentera de bidrag vi har fått in: Fart på Finland
Vad är ditt recept för att vi skall få Finland på fötter igen?

Fart på Finland

Hjälp Sipilä att få fart på Finland

Skicka in ditt förslag! Vi publicerar det, granskar det och skickar vidare till beslutsfattarna.

 • Sipilä behöver dig!

  Hur skall vi få landet på fötter? Skicka in ditt förslag!

  Det är skarpt läge i republiken Finland. Ekonomin störtdyker och nu är goda råd dyra. Hur skall vi få landet på fötter igen? Skicka in ditt förslag!

 • Fler arbetstimmar tar oss ur krisen

  Ekonomerna eniga - vi måste jobba oss ur krisen.

  Vi måste jobba oss ur den ekonomiska krisen, skriver en läsare inom ramen för Fart på Finland projektet. Ekonomerna Heidi Schauman och Ralf Sund håller med. Samhället behöver flere arbetstimmar.

 • Branda bättre!

  Finland borde vara bättre på att produktutveckla sig själv.

  Efter tre år i London började Silja sakna naturen, lugnet och renheten. Om Finland skulle lära sig att marknadsföra det bästa vi har, skulle turismen ta helt ny fart, vilket skulle generera mera jobb. Men slopa juntfaktorn med renfäll, nakenbastu och pinsamma grejer i souveniraffärerna. Sådant går inte hem längre.

 • Vadå samhällsfördrag?

  Samhällsfördraget på en dryg minut.

  Juha Sipiläs samhällsfördrag gick om intet. Men vad handlade fördraget egentligen om? Vad ville man uppnå med det? Yle Nyheters Anne Suominen sammanfattar på en minut.

 • Sipilä: Samhällsfördraget föll

  Sipilä mycket besviken men vill inte beskylla någon.

  Samhällsfördraget har fallit, konstaterade statsminister Juha Sipilä (C) vid en presskonferens på torsdag kväll. - Jag är mycket besviken men jag vill inte beskylla någon.