Hoppa till huvudinnehåll

Igelkotten hotad i Åbotrakten

Små igelkottar behöver hjälp för att klara vintern. Bild: YLE/Rolf Granqvist igelkott

Igelkotten håller på att helt dö ut i Åbotrakten. Det säger man vid Åbo djurskyddsförening, som på Djurhemmet i Åbo varje vinter tar hand om igelkottar som inte annars skulle överleva.

Orsaken till att igelkottarna blir färre för varje år är de milda vintrarna som gör att de vaknar upp ur sitt ide för tidigt eller mitt under vintermånaderna. Också trafiken och bristen på lämpliga boplatser gör det svårt för igelkotten att klara sig.

Den kalla och regniga sommar som gått har också gjort att en del av igelkottarna fortfarande har väldigt små ungar och Åbo djurskyddförening uppmanar nu allmänheten att hjälpa igelkottarna.

Enklast är det att vid behov ge dem tilläggsföda, till exempel kattmat och rent vatten. Man kan också lämna kvar lövhögar på gården och bygga speciella bolådor åt igelkottarna.

Hittar man små igelkottsungar som väger mindre än 600-700 gram under de närmaste veckorna kan man föra dem till Åbo stads Djurhem. Där övervintrar varje år 20-30 igelkottar. Där trivs de i svala utrymmen i en bolåda med mycket halm. Men eftersom de på djurhemmet inte går i helide får de mat och vatten då de vaknar emellanåt.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland