Hoppa till huvudinnehåll

Korsnäs kurscentral kan bli asylboende

Internatet vid Korsnäs kurscenter.
Internatet vid Korsnäs kurscentral Internatet vid Korsnäs kurscenter. Bild: Yle/Sofi Nordmyr korsnäs kurscenter

Ungefär 4 000 kvadratmeter står tomma i Korsnäs kurscentral sedan Yrkesakademin lämnade Korsnäs.

Utrymmet kunde vara lämpligt som boende för de många asylsökande som har kommit till Österbotten, och enligt Annica Riddar på Röda korset kunde omkring 60 personer rymmas in, främst familjer.

Röda korset har vänt sig till Korsnäs kommun som äger fastigheten, och på måndag kväll diskuterades kurscentret under fullmäktiges möte.

Möte på onsdag

- Nu kommer vi härnäst att träffa representanter för Söfuk, Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur. Det sker redan på onsdag, säger kommundirektör Christina Båssar.

Söfuk hyr fastigheten av kommunen ända till utgången av år 2018, och det därför som de två parterna ska träffas. Båssar tror att Söfuk är intresserat.

- Den offentliga ekonomin är ju ansträngd överallt, så jag tror nog att de är intresserade av att bli av med den här hyreskostnaden. Med tanke på de stora flyktingströmmarna så finns det nog skäl att fundera både en och två gånger på den här möjligheten, säger Christina Båssar.

För näringslivet behov

Korsnäs kommun har under en längre period funderat på olika användningsområden för kurscentralen, och då i första hand sådana som kan stöda det lokala näringslivet.

Men när det gäller flyktingsituationen är läget så akut att kurscentralen kan behöva tas i bruk när som helst under de närmaste veckorna.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten