Hoppa till huvudinnehåll

Oenigt EU nådde en principöverenskommelse

Flyktingar demonstrerar i Bryssel då EU:s inrikesministrar diskuterar flyktingpolitik.
Flyktingar i Bryssel demonstrerade under inrikesministrarnas möte. Flyktingar demonstrerar i Bryssel då EU:s inrikesministrar diskuterar flyktingpolitik. Bild: EPA/OLIVIER HOSLET bryssel

EU:s inrikesministrar enades om en principöverenskommelse om att fördela ytterligare 120 000 asylsökande mellan länderna.

Däremot var länderna långt ifrån eniga - och det formella beslutet om hur och när fördelningen ska ske sköts upp till nästa möte som hålls den 8 oktober.

- Vi kom överens om att på frivillig basis fördela ytterligare 120 000 asylsökande, sade en rätt nöjd inrikesminister Petteri Orpo (Saml) när han mötte pressen efter att EU:s inrikesministrar avslutat det 6 timmar långa krismötet sent på måndagskvällen.

Finland som vill att fördelning av flyktingar ska bygga på frivillighet fick enligt Orpos tolkning sin vilja igenom.

Sverige tillhör å sin sida de länder som vill se tvingande regler och Sveriges migrationsminister Morgan Johansson tolkar den politiska överenskommelsen annorlunda.

- Vi får se vad kommissionen lägger för förslag. Vi har inte kommit överens om att det ska vara på frivillig basis, sade Johansson till Yle Nyheter.

Det som ändå står klart är det fortfarande finns många öppna frågor. Inrikesministrarna kunde till exempel inte enas om när och hur den här fördelningen ska ske.

Mycket på grund av att sex länder, Tjeckien, Slovakien, Polen, Ungern, Lettland och Rumänien fortfarande ställer sig på tvären och motsätter sig en fördelning.

Med andra ord skjuts nu det formella beslutet om hur man ska fördela flyktingar upp till början av oktober, när inrikesministrarna möts nästa gång den 8 oktober.

Om de sex länder fortfarande motsätter sig en fördelning kan det bli omröstning i ministerrådet. Det är inte bara ovanligt utan också något som EU:s nuvarande ordförandeland Luxemburg försöker undvika in i det sista.

Läs också