Hoppa till huvudinnehåll

Osäkerheten har ökat i Houtskär

hälsostationen i Houtskär
Under delar av sommaren har Houtskär fått klara sig utan hälsovårdare. hälsostationen i Houtskär Bild: Yle/Johanna Ventus hälsostationen i houtskär

Många Houtskärbor har känt sig otrygga i sommar då det inte funnits hälsovårdare på plats. Över hälften uppger att de långa avstånden gjort att de stannat hemma istället för att uppsöka vård.

Hälsostationen i Houtskär har under stora delar av sommaren varit stängd. Läkare har mot tidsbeställning varit på plats en dag i veckan men under tiden 22 juni till 17 augusti fanns inte någon hälsovårdare på plats. För att ta reda på hur vården fungerat under den här tiden skickade SFP:s lokalavdelning i Houtskär nyligen ut en enkät till alla fast bosatta.

Sfp:s Christer Friis
Christer Friis. Sfp:s Christer Friis Bild: Yle/Johanna Ventus christer friis sfp

- Vi ville veta hur folk upplevde att under så här lång tid vara utan hälsovårdarmottagning, säger Christer Friis (SFP).

”Tryggheten är borta”

Enkäten skickades ut till 260 hushåll och 128 svar lämnades in. Förutom att svara på frågor om hur och var de fått vård under sommaren har de som deltog i enkäten också fritt fått kommentera hur vården fungerat.

- Det var verkligen inte ett nöja att läsa kommentarerna, säger Friis.

Nästan 80 procent av de som svarat uppger att tryggheten är borta och att osäkerheten ökat under sommaren. Så här svarar några på frågan vad som varit värst med att hälsomottagningen i Houtskär varit stängd.

”Osäkerheten och att små ingrepp och prover tar nästan en hel dag att utföra. Staden leker med våra liv.”

”Jag är normalt en väldigt frisk person, men osäkerheten är jobbig då man vid ”medelaktua” fall inte vet om man får någon hjälp alls.”

”Att man inte vet vart man ska vända sig för att få hjälp och risken att det blir onödigt dyrt att få hjälp. Man drar sig för att söka hjälp för små krämpor på grund av långa taxiresor.”

”Hoppas det här aldrig kommer att upprepas. Vad får ett liv kosta?”

Många har stannat hemma

Förutom en känsla av ökad osäkerhet visar enkäten att över 70 procent varit i behov av vård under tiden mottagningen varit stängd. Då vården inte gått att få i Houtskär har de istället fått vända sig till mottagningen i Korpo, Nagu och Pargas eller så har de fått ta sig in till Åbo och ÅUCS. De långa avstånden har gjort att många valt att stanna hemma och det här är mycket oroande säger Friis.

- Över hälften uppger att kontrollbesök blivit ogjorda och det om något visar att det finns ett behov av hälsovård också på lokalnivå, säger Friis.

Christer Friis, som tidigare var gruppordförande för SFP i Pargas, valde att avgå från posten delvis till följd av partiets ställningstagande då veckoslutsberedskapen i Houtskär drogs in i våras. Situationen i sommar är en följd av det beslutet menar Friis.

Social- och hälsovårdsdirektör Paula Sundqvist har tidigare lyft fram att orsaken till att det inte funnits någon hälsovårdare i Houtskär under sommaren inte handlar om att staden vill spara pengar utan beror på att det inte funnits vikarier som vill jobba i skärgården. Friis köper inte förklaringen.

- På ort och ställe har vi fått helt andra signaler och det har funnits intresserade som vill jobba här.

Ledningsgruppen på plats i Houtskär

Enkätsvaren presenterades för stadsstyrelsen på deras möte på måndag. Mötet hölls på initiativ av stadsdirektör Patrik Nygrén i Houtskär och stadensledningsgrupp kommer under veckan att finnas på plats i områdeskontoret på orten.

Houtskärs områdeskontor
Under veckan kommer stadens ledningsgrupp att vara på plats i Houtskär. Houtskärs områdeskontor Bild: Yle houtskärs områdeskontor
På onsdag klockan 17 ordnas ett möte på Vesterlid där aktuella frågor på orten kommer att diskuteras.

- Det här är ett mycket bra initiativ och jag hoppas att ledningsgruppen lägger märke till hur långt borta från centrum Houtskär är. Från Malmen tar man sig snabbare till Helsingfors än till Houtskär. Jag hoppas också att folk möter upp på onsdag så vi får till stånd en ordentlig diskussion, säger Friis.