Hoppa till huvudinnehåll

Pressfriheten i Turkiet blir allt sämre inför nyvalet

demonstration
demonstration Bild: EPA/UWE ANSPACH turkiet,demonstration

Flera journalister har fängslats och sparkats i Turkiet de senaste månaderna för att ha kritiserat president Recep Tayyip Erdogan. Presidenten själv tycker att Turkiet har den friaste pressen i världen.

När misstänkta medlemmar av terrororganisationen Islamiska Staten attackerade turkiska aktivister i Suruc på syriska gränsen i juli, tweetade journalsiten Kadri Gürsel kritiskt om presidenten.

”Det är skamligt att utländska ledare beklagar sorgen gällande Suruc för den person som är skyldig till IS-terrorn i Turkiet.” skrev han på Twitter.

Gürsel hänvisade till påståenden om att Erdogan har stött jihadister i Syrien i hopp om att de skulle störta den syriska regimen.

Hans arbetsgivare, den etablerade och respekterade tidningen Milliyet, gav honom sparken samma dag. Han hade jobbat för dem sedan 1990-talet och hade en kolumnspalt sedan år 2007.

Enligt tidningen var Gürsels kommentarer journalistiskt oetiska och bröt mot tidningens linje.

Fallet Gürsel är ett exempel på de problem oppositionspressen i Turkiet har haft efter att Erdogan inledde en kampanj mot det kurdiska arbetarpartiet PKK:s rebeller samtidigt som han förbereder sig för nyval den 1 november.

Erdogan strävar efter majoritet

I valet i Turkiet tidigare i år lyckades Erdogans parti AKP inte få majoritet, bland annat på grund av det prokurdiska partiet HDP:s goda valresultat.

PKK har deltagit i den kurdiska allians som strider mot IS, men i samband med att Turkiet i juli började hjälpa USA med flygräder mot IS i Irak bombade de också PKK:s ställningar.

PKK har slagit tillbaka med attacker i Turkiet, och vapenvilan från 2013 har skrotats.

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan på valmöte i Niğde
Erdogan anser att pressfriheten i Turkiet är av världsklass. Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan på valmöte i Niğde Bild: EPA turkiet

Turkiets facit gällande pressfrihet har inte varit fläckfritt. År 2012 och 2013 fängslade landet flest journalister i världen. År 2014 skedde en liten förbättring, men nu har situationen igen blivit sämre, enligt Committee to Protect Journalists.

Utländsk mediepersonal har gripits och deporterats, tidiningen Hurriyet har attackerats och polisen utförde en räd mot ett förvaltningsbolag som äger oppositionsmedia.

- Erdogan vill att hans parti ska vara det enda vid makten igen. För att nå det målet vill han få tyst på alla kritiska röster i de traditionella medierna, sade Gürsel till nyhetsbyrån AFP.

Han får medhåll av Karin Deutsch Karlekar, chef för yttrandefrihetsprogrammen vid PEN American Center.

- När valet kommer allt närmare får medierna i alarmerande fart allt mindre rum att arbeta fritt, sade hon till AFP.

Hundratals journalister har sparkats

Tidningen Milliyet, där Gürsel arbetade, ägs av gruppen Demiroren, som är en av Turkiets största konglomerat med intressen i energibranschen, byggbranschen och mediebranschen.

Demirorens chef, Erdogan Demiroren, uppfattas allmänt stå presidenten nära.

Mehves Evin, en annan pro-oppositionskolumnist på tidningen, fick sparken i augusti.

”Jag ger inte upp, jag fortsätter skriva!” skrev hon på Twitter.

Minst 140 journalister har fått sparken under de senaste månaderna, enligt en rapport från EU-finansierade Press for Freedom Project.

- Det finns inget hopp. Pressfriheten går neråt i Turkiet, säger Yusuf Kanli, veteranjournalist och koordinator för projektet.

Dödshot och räder

Journalisten Cem Kucuk vid den regeringsvänliga tidningen Star anklagade journalisten Ahmet Hakan vid tidningen Hurriyet för att stöda kurdiska PKK.

”Vi kunde krossa dig som en fluga om vi ville. Vi har visat nåd fram tills nu och du lever fortfarande”, hotade Kucuk förra veckan.

Hurriyets huvudkontor i Istanbul attackerades två gånger förra veckan av regeringsvänliga demonstranter som anklagade tidningen för att ha felciterat Erdogan.

Det hände efter att presidenten upprepade gånger hade kritiserat Dogan Media Group, som äger Hurriyet och som inte alltid dansar enligt regeringens pipa.

Tidigare i september gjorde polisen en razzia på Koza-Ipek Media Groups kontor efter att de rapporterat om vapen som skickats till IS i Syrien från Turkiet.

I måndags gjorde myndigheterna en räd och grep chefredaktören för tidskriften Nokta efter att de haft en satirtecking på Erdogan på sin pärm.

Erdogan stolt över pressfriheten

Regeringen förnekar all inblandning i Turkiets pressfrihet och Erdogan har flera gånger upprepat att Turkiet har “den friaste pressen i världen”.

Den stora massan i Turkiet är omedveten om regeringskritiska medier och får största delen av sin information från statliga tv-kanaler.

Men också internationell media har fått sin beskärda del av Erdogans pressfrihetspolitik.

Den nederländska journalisten Frederike Geerdink deporterades tidigare i månaden efter att ha gripits under sammandrabbningar mellan kurdiska rebeller och turkiska säkerhetsstyrkor.

BBC anklagades för att sprida PKK-propaganda efter ett reportage om kvinnliga krigare i gruppen.

I augusti grep myndigheterna Vice News två brittiska reportrar och deras irakiska tolk anklagade för terrorbrott. Britterna släpptes men tolken hålls fortfarande fängslad.

EU har gett Turkiet en knäpp på näsan och konstaterat att alla länder som hoppas gå med i unionen måste respektera mänskliga rättigheter, inklusive yttrandefrihet. Turkiet har i tio år förhandlat om EU-medlemskap.

- Nertystandet av den kritiska pressen har pågått sedan år 2008. Det här är bara ännu ett kapitel mot total underkastelse, vilket är Erdogans ultimata mål, säger Gürsel.

Källa: AFP

Läs också