Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagen till arbetsmarknaden: Förhandla

Ben Zyskowicz på torget i Forssa
Ben Zyskowicz (Saml) säger sig vara redo om ett nytt förslag kommer från arbetsmarknadsparterna. Bilden är taget på ett torgevenemang i Forssa, där Zyskowicz talade häromveckan. Ben Zyskowicz på torget i Forssa Bild: Yle/ AG Karlsson ben zyskowicz

I riksdagen är det många som hoppas att arbetsmarknadsparterna ska ta sitt förnuft till fånga och fortsätta förhandlingarna om åtgärder som motsvarar ett samhällsfördrag. Lännen Media rapporterade nyligen att fackcentralerna redan skulle ha börjat diskutera ett förslag om att halvera semesterpenningen. Det här för att kringgå regeringens nedskärningsplaner.

- Det skulle vara mycket bra om arbetsmarknadsparterna förde fram ett nytt förslag som har samma inverkningar. Nu väntar och hoppas vi att de ska hitta varandra, säger Samlingspartiets Ben Zyskowicz.

Finlands fackförbunds centralorganisation FFC:s ordförande Lauri Lyly dementerade på måndagen på Twitter ryktena om att förhandlingar skulle vara på gång centralorganisationerna emellan.

"Mer rättvist"

Många tycker i vilket fall som helst att det skulle vara mer rättvist att skära i semesterpenningen än i till exempel söndagsersättningarna, som regeringen har hotat med.

Kristdemokraternas Peter Östman hör till dem.

- Helt klart skulle det vara mer rättvist eftersom höginskomsttagarna då skulle kunna delta mer i talkot. Dessutom skulle man undvika situationen som uppstod med söndagsersättningen att främst lågavlönade och kvinnodominerande branscher blir lidande.

Fler kvinnor behövs i diskussionerna

En del riksdagsledamöter har reagerat starkt på att det främst är män som varit med och försökt lösa den svåra situationen på arbetsmarknaden.

Också från regeringens sida har förhandlarna och de som berättat om resultaten främst varit män.

Svenska folkpartiets Eva Biaudet skulle gärna se fler kvinnor med i diskussionerna, både på arbetsmarknaden och i politiken.

- Det är svårt att känna förtroende för förhandlingar som leds av "all male panels" (dvs. enbart män). Det är uppenbart att det har påverkat resultaten att man inte har sett på konsekvenserna för jämställdheten.