Hoppa till huvudinnehåll

Arbetet ligger nere på SSAB på fredag

En av Ssab:s arbetare vid en maskin.
Arbetet på SSAB i Lappvik står stilla under fredagens politiska strejk. En av Ssab:s arbetare vid en maskin. Bild: Yle/Tove Virta stålrörstillverkning

Om inte regeringen vill diskutera så skriker vi istället, säger Ulf Heimberg som är arbetarskyddsfullmäktig på stålföretaget SSAB i Lappvik i Hangö. Eftersom Metallarbetarförbundet deltar i den politiska strejken på fredag betyder det att arbetet på SSAB står stilla med de anställda deltar i demonstrationer lokalt och i Helsingfors.

På SSAB:s stålrörsfabrik i Lappvik (tidigare Ruukki) har regeringens spartalko, den kommande demonstrationen och politiska strejken varit ett viktigt samtalsämne senaste vecka.

- Regeringen meddelade att de tänker bryta de avtal som finns mellan arbetstagare och arbetsgivare. Det kan vi inte acceptera, säger Timo Jansson som är arbetstagarnas huvudförtroendeman på SSAB i Lappvik i Hangö. Om regeringens krav går igenom skulle det betyda en skrotning av hela avtalskulturen.

Metallarbetarna på SSAB deltar i demonstrationerna. Tanken är att arbetstagarna också ska synas på torgen i regionen.

- Alla metallarbetare är borta från jobbet och största delen deltar i lokala demonstrationer. En del åker till Helsingfors. Det är ju inte frågan om en normal, ledig dag utan vi ska synas i gatubilden och föra fram vår åsikt.

Bussarna blir fulla

Från Västnyland ordnar de regionala förbunden två bussar. En åker via Pojo och en annan kommer från Hangö.

- De verkar bli fulla. Men det är svårt att få bussar eftersom det inte finns chaufförer tillgängliga.

Timo Jansson är huvudförtroendeman på Ssab i Hangö.
Timo Jansson Timo Jansson är huvudförtroendeman på Ssab i Hangö. Bild: Yle/Tove Virta stålrörstillverkning

Trots att de beställda bussarna ska gå planenligt så är det svårt att hitta chaufförer. Efterfrågan är så stor eftersom största delen av all kollektivtrafik står och bussarna beställs i sista minuten.

Demonstrerar för att stöda exportindustrin

Arbetarskyddsfullmäktig Ulf Heimberg väntar på att få sin bussbiljett i handen.

- Jag ska delta i demonstrationen i Helsingfors. Exportindustri är det som landet behöver. Utan export har vi ingen offentlig sektor heller. Man får vända och vrida på det hur man vill, men jag ger på det här sättet ett stöd för exportindustrin, säger Heimberg som också är SDP-politiker i Raseborg.

Det mesta går på export från SSAB. Men under lågkonjunkturen under 1990-talet var Lappvikfabriken i en tryggare situation eftersom exportindustrin inte drabbades.

- Men sedan 2008 har exportindustrin i Finland tappat så otroligt mycket. Regeringen måste göra något för att hålla ansiktet, anser han.

Skriker istället

Ulf Heimberg anser att man alltid ska diskutera och aldrig tacka nej till diskussioner.

- Men om regeringen har tagit den linjen att man inte vill diskutera så då skriker vi istället.

Ulf Heimberg är Ssab:s arbetarskyddsfullmäktige i Hangö.
Ulf Heimberg Ulf Heimberg är Ssab:s arbetarskyddsfullmäktige i Hangö. Bild: Yle/Tove Virta arbetarskyddsfullmäktig

Han påpekar att det inte är att vara emot arbetsgivaren.

- Absolut inte. Men vi är emot systemet som vill sätta kilar mellan oss och arbetsgivaren.

Men blir det inte arbetsgivaren som lider i det här fallet?

- Arbetsgivaren ska vara med och stöda oss, säger Heimberg.

1500 euro mindre om året

PÅ SSAB görs i huvudsak tvåskiftesarbete.

- Med våra medellöner skulle nedskärningarna betyda ungefär 1500 euro mindre om året, i medeltal 4 procent. Som helhet går det inte att acceptera, säger huvudförtroendeman Timo Jansson.

Timo Jansson vill inte ta ställning till vad som är bättre än det andra då det blir tal om semesterpengens eventuella halvering. Han tror ändå inte att regeringens förslag går igenom.

- Det kommer troligtvis ändringar i förslagen.

Också samåkning

Medlemmarna i FFC:s, Akavas och STTK:s medlemsförbund demonstrerar på Järnvägstorget i Helsingfors fredagen den 18 september från och med klockan 11, kampanjen kallas STOP.

De ordnar också busstransport från Västnyland. Från Ekenäs går en buss på fredag klockan 8.40, från Karis 9.00 och från Lojo 9.00. Förhandsanmälning krävs. Många ordnar också skjuts till Helsingfors via en Facebooksida för samåkning.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland