Hoppa till huvudinnehåll

Korsnäs kurscenter ett steg närmare asylboende

Korsnäs kurscenter. Arkivbild. Bild: Yle/Sofi Nordmyr ya österbotten

Kurscentret i Korsnäs kan bli ett boende för asylsökande. På onsdagen träffades ledningen för kommunen och Söfuk och fann en gemensam väg att gå.

Stora delar av Korsnäs kurscenter står tomma sedan Yrkesakademin flyttade bort sin verksamhet till Närpes och Vasa i fjol. Totalt rör det sig om cirka 4 000 kvadratmeter och Röda korset som driver mottagningscentralen i Kristinestad har vänt sig till kommunen med en förfrågan.

På onsdag morgon ordnades ett möte mellan kommundirektör Christina Båssar och Ulrica Karp, direktör för Söfuk, Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur.

Paus i avtalet med Söfuk

Man fann en gemensam väg att gå. Söfuk hyr fastigheten av kommunen ända till utgången av år 2018, men tanken är att man tar en paus med det avtalet på obestämd tid och att Röda korset i stället får hyra fastigheten av Korsnäs kommun.

Ulrica Karp, direktör för Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur.
Ulrica Karp. Ulrica Karp, direktör för Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur. Bild: YLE/Agneta Glad ulrica karp

- Vi ställer oss positivt till saken. Det är bra om fastigheterna kan komma till användning, säger Ulrica Karp.

Hur snabbt kan det här gå?

- Från samkommunens sida har vi beredskap att agera väldigt snabbt. Inom några veckor ska man kunna få igång den nya verksamheten, säger Ulrica Karp som anser att kurscentret skulle lämpa sig väl för de asylsökande.

- Internaten är i beboeligt skick som de är, och så kunde man ordna meningsfulla aktiviteter för flyktingarna i de verkstäder som finns på området, säger Karp.

Beslut i styrelse och fullmäktige

Söfuks styrelse har möte den sjunde oktober. Dessutom måste saken även behandlas i Korsnäs kommunfullmäktige som håller möte den nittonde oktober, alltså om drygt en månad.

Enligt Röda korset skulle kurscentret rymma åtminstone 60 asylsökande, och man tänker sig närmast att det skulle vara lämpligt för familjer.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten