Hoppa till huvudinnehåll

Riace - byn som älskar flyktingar

Samtidigt som man på många håll i Europa är motvillig till att ta emot flyktingar finns det en liten by i Italien som är ett undantag. I Riace välkomnar man flyktingar med öppna armar. Läs också Kunde Mäntyharju göra som Riace?

Riace byggdes en gång i tiden uppe på en kulle ett stycke från havet så att inte pirater och främlingar som kom över havet skulle hitta den.

Men nu står det välkommen på alla språk då vi kör in i byn.

Raice
Riace ligger i Kalabrien i södra Italien Raice Bild: Yle/Jessica Stolzmann riace

Utanför kommunhuset sitter några flyktingar på parkbänken och pillar på sina mobiltelefoner.

- De har räddat Riace, säger borgmästaren Domenico Lucano och syftar på flyktingarna.

Lucano är en man med många järn i elden och ett stort antal diplom på väggen. Han har uppmärksammats för att ha lyckats blåsa nytt liv i en by som redan var på väg att tyna bort. Det är en utmaning i Kalabrien som är en av Italiens fattigare regioner.

- De flesta små byar i den här regionen avfolkas. De unga flyttar ut och det finns bara åldringar kvar, förklarar Lucano.

Domneico Lucano är borgmästare i Riace
Domenico Lucano är Riaces borgmästare Domneico Lucano är borgmästare i Riace Bild: Yle/Jessica Stolzmann riace

Allt fler bostäder stod tomma i Riace då folk flyttade bort. Skolan i Riace lades ner år 2000.

- De få barn som var kvar hade ingen att spela fotboll med. Men sedan kom flyktingarna och gav liv åt byn igen.

En fjärdedel av invånarna är flyktingar

Riace har idag 1 800 invånare varav 400 är flyktingar. De kommer från ett tjugotal olika länder.

Vi tar oss en promenad längs med huvudgatan. Utanför baren sitter några äldre pensionerade lokalbor och dricker förmiddagskaffe. Förbi dem går en ung svart kille med raska steg.

Han heter Malang och kommer från Ghana. Han är på väg hem till sig för att laga mat. Vi frågar om vi får följa med.

- Här bor jag med min fru och min syster, säger Malang och kliver in i en rymlig tvårummare med kokvrå och toalett. Han ler som en sol och berättar att de har det väldigt bra i Riace. De får allt de behöver - mat, kläder och husrum.

Malang från Nigeria stortrivs i Riace
Malang tar in byket som torkat på terassen Malang från Nigeria stortrivs i Riace Bild: Yle/Jessica Stolzmann riace

Malang bodde efter att han anlände till Italien i tre månader på en flyktingförläggning i Messina på Sicilien. Där fick han höra om möjligheten att flytta till Riace där han nu bott över ett halvt år.

Han får 250 euro understöd i månaden. Pengarna kommer från den italienska staten och EU. Fastän han trivs bra i Riace vet han inte om han kan stanna efter att han har fått sitt asylbeslut.

- Här finns inga jobb. Jag vill inte leva på understöd utan jag vill klara mig själv.

Sura gubbar i parken

I endan av huvudgatan sitter några äldre gubbar på en parkbänk i skuggan. Vad tycker de om idén att låta flyktingar flytta in i byns tomma lägenheter?

En av dem som kallar sig Vicénte rycker på axlarna och säger att han inte vill kommentera saken. Men sedan kan han inte låta bli och säger att flyktingarna har det alldeles för bra.

- De får hus, el och mat. Vi får ingenting utan måste köpa allt för vår lilla pension.

Den äldre generationen i Riace är kritisk till de asylsökande
Alla är inte lika positivt inställda i Riace Den äldre generationen i Riace är kritisk till de asylsökande Bild: Yle/Jessica Stolzmann riace

Vicéntes kompis ler uppgivet och upprepar allt Vicénte säger. Det märks att det här ämnet har diskuterats tidigare på den här parkbänken.

Vi går vidare och tittar in i en verkstad där två unga kvinnor i trettioårsåldern gör konst av glas.

Irene är född och uppvuxen i Riace. Haregu har flytt till Italien från Eritrea för två år sedan. De har båda hittat jobb tack vare projektet som stöder de asylsökande i Riace.

- Jag är lyckligt lottad som har fått ett jobb, säger Haregu och formar ståltråd och små bitar av glas till ett vackert prydnadsträd. Hon tjänar 600 euro i månaden på jobbet och hoppas att hon kan stanna i Riace.

Haregu från Eritrea och Irene från Italien jobbar tillsammans i Riace.
Haregu och Irene tillverkar konst av glas. En del av de asylsökande i byn lär sig olika hantverk som är typiska för regionen. Haregu från Eritrea och Irene från Italien jobbar tillsammans i Riace. Bild: Yle/Jessica Stolzmann riace

Irene hör till de få lokalbor i sin generation som stannat kvar i Riace. Hon säger att projektet inte bara har gett henne jobb utan också nya vänner.

- Vi diskuterar matlagning och vi har bytt recept, säger Irene medan hon blåser droppformade glasföremål i olika färger. Haregu har berättat för mig om sitt liv och sin familj i Eritrea. Inget lätt liv måste jag säga.

Uppsving för byn

Utanför byns lilla matbutik står butikssägaren Memma Belcastro och talar med folk som går förbi. Hon säger att Riace har förändrats mycket på en kort tid.

- Det är en positiv utveckling. Jag säljer mycket bättre en förr, säger hon. Enligt henne är det smart av borgmästaren Lucano att låta asylsökande bo i byns tomma lägenheter.

Riace
Riace Bild: Yle/Grafik riace

Lucano önskar att fler byar och kommuner runtom på den europeiska landsbygden skulle följa Riaces exempel.

Fastän de flesta nya invånare är asylsökande som flyttar vidare så hämtar de ändå pengar och liv till byn.

- Vi räddade flyktingarna och flyktingarna räddade oss, säger Lucano.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes