Hoppa till huvudinnehåll

Snabb dataförbindelse från Hangö till Frankfurt om ett år

Hotell regatta, fabriksudden och Östra hamnen i Hangö.
Sjökabeln kan byggas snart men det är ännu oklart exakt var sjökabeln dras i Hangö. Hotell regatta, fabriksudden och Östra hamnen i Hangö. Bild: Yle/Petra Thilman allmän bild av hangö

Nu är det klart att sjökabeln mellan Finland och Tyskland får en förgrening till Hangö. Kabeln till Hangö kan byggas om ett år.

Kabeln mellan Finland och Tyskland läggs ned i havet i höst och i vinter. Regionförvaltningsverket i södra Finland har beviljat tillstånd för arbetet.

Kabeln ska förbättra dataförbindelserna mellan Finland och europeiska fastlandet. Sjökabeln byggs mellan Sandhamn i Helsingfors och Rostock i Tyskland.

Från Rostock finns en direkt förbindelse till Frankfurt. Kabeln får också en förgrening till Stockholm.

Tas i bruk i nästa år

Arbetena inleds i Finland i oktober i år och avslutas i Tyskland i vinter. Kabeln mellan Finland och Tyskland ska tas i bruk någon gång i början av nästa år.

Kabeln förses med en förgreningsdel som gör det möjligt att i framtiden koppla ihop den stora kabeln med en sjökabel till Hangö udd.

Verkställande direktör Carl-Johan Sandström vid det västnyländska företagsutvecklingsbolaget Novago säger att kabeln till Hangö kan byggas om ett år.

Arbetet med att planera förgreningen till Hangö pågår redan. Det är fortfarande oklart exakt var i Hangö kabeln kommer i land och var serverhallarna byggs.

Västnyländska företag och hushåll har nytta av kabeln

Det kostar tio miljoner att bygga kabeln till Hangö. Statliga Cinia Group betalar 7 miljoner medan Novago hoppas att lokala företag i Västnyland ska bidra med tre miljoner.

Novago jobbar som bäst på att få finansieringen ordnad. Sandström hoppas att lokala investerare vill vara med.

Han ser det som en möjlighet för västnyländska företag att kunna dra nytta av de snabba dataförbindelserna till Frankfurt och Stockholm. Också de privata hushållen i Västnyland kan dra nytta av de snabba förbindelserna.