Hoppa till huvudinnehåll

Arga studerande ockuperar Porthania

Heidi Kangas
- Om vi är missnöjda med regeringen måste vi avsätta regeringen, säger litteraturstuderande Heidi Kangas har organiserat stormötet med studerande som hölls på Porthania på torsdagseftermiddagen. Heidi Kangas Bild: Yle/Hanna Rundell heidi kangas

Drygt hundra arga studerande och anställda vid Helsingfors universitet samlades i dag till stormöte vid Porthania för att planera protester mot nedskärningarna som drabbar Helsingfors universitet hårdast av alla universitet.

Universitetsledningen verkar vilja att regeringen ska förnedra oss, de visar masochistiska tendenser.― Anonym studerande

Litteraturstuderande Heidi Kangas har via ett Facebook-evenemang lyckats samla ihop en stor grupp av studerande, forskare, lektorer och administrativ personal till för att planera hur de ska agera på regeringens bud om nedskärningarna mot universitetet.

- Motståndsrörelser bland studerande är ovanliga i Finland, men nu om någonsin måste vi agera. I morgon (fredag) ockuperar vi Porthania efter att vi deltagit i protestaktionen, säger Kangas.

De samlade på mötet uttryckte också sin frustration över att universitetets ledning med rektor Jukka Kola i spetsen inte motsätter sig regeringens sparåtgärder. Vissa till och med krävde Kolas avgång.

Regeringen har nu visat att den är fullständigt inkompetent.― Thomas Wallgren, universitetslektor och SDP-fullmäktigeledamot.

"Masochistiska tendenser"

- Universitetsledningen verkar vilja att regeringen ska förnedra oss, de visar masochistiska tendenser, säger en man i folkmassan när han får taltur och många instämmer genom en tyst applåd där de viftar på händerna.

Organisatören Heidi Kangas säger att det är studerandenas och personalens uppgift att ifrågasätta regeringens sparåtgärder.

- Om vi är missnöjda med regeringen måste vi avsätta regeringen, säger Kangas.

thomas wallgren
- Regeringen har nu visat att den är fullständigt inkompetent, säger universitetslektor och fullmäktigeledamot (SDP) Thomas Wallgren som deltog i studentmötet. thomas wallgren Bild: Yle/Hanna Rundell thomas wallgren

Universitetslektor och SDP-fullmäktigeledamot Thomas Wallgren sitter på golvet mitt i klungan av studerande som planerar protestaktioner. Han uppmanar studenterna att upplysa om vad regeringen vill göra.

- Regeringens nedskärningar är vetenskapspolitiskt fullständigt oförsvarbart. Den enda förklaringen jag kan tänka mig är att regeringen är helt inkompetent, säger Wallgren.

Han befarar att det blir en kamp de svaga emellan när olika studie- och forskningsriktningar börja försvara sina grenar.

studeranade
En stor grupp av studerande, forskare, lektorer och administrativ personal samlades för att planera hur de ska agera på regeringens bud om nedskärningar. studeranade Bild: Yle protestmöte