Hoppa till huvudinnehåll

Blomqvist: Finland behöver nya lösningar

Thomas Blomqvist (SFP) och Maarit Feldt-Ranta (SDP).
Thomas Blomqvist (SFP) och Maarit Feldt-Ranta (SDP). Thomas Blomqvist (SFP) och Maarit Feldt-Ranta (SDP). Bild: Yle/Marica Hildén thomas blomqvist maarit feldt-ranta tillsammans

De västnyländska riksdagsledamöterna förstår att folk demonstrerar på fredag mot regeringens sparplaner. Thomas Blomqvist (SFP) gillar ändå inte att man låter bli att jobba.

Riksdagsledamot Thomas Blomqvist (SFP) från Tenala säger att statsminister Juha Sipiläs tal inte innehöll några nyheter, men att det ganska bra beskrev hur allvarlig den ekonomiska situationen är i landet.

- Det positiva fick en väldigt liten del, vi har ju ändå ett samhälle som fungerar så vi kommer att klara detta. Det som överraskade mig var att han ville tala och fick göra det på det här sättet, men budskapet var bra som underströk att det är en allvarlig situation och att alla ska försöka hitta lösningar.

Stora förväntningar i förväg

Riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta (SDP) från Karis diskuterade statsministerns tal i tv tillsammans med Svenska folkpartiets ordförande Carl Haglund, statsvetaren Jan Sundberg och fackförbundet Akavas ordförande Sture Fjäder.

Feldt-Ranta kallade i tv Sipiläs tal för genant och förklarar i Yle Västnylands morgonsändning (17.9) vad hon menade.

- Vi var rätt eniga om att det var exceptionellt att statsministern tar till sådana medel, men det har han rätt till. Det skapades stora förväntningar i förväg, men det innehöll egentligen inget nytt.

Upprepningar

Feldt-Ranta säger att Sipilä upprepade regeringsprogrammet och Centerns valprogram. Feldt-Ranta anser att talet var ett desperat försök att förklara sig efter att samhällsfördraget föll.

- Sipilä har all rätt att hålla sådana anföranden, men det är bättre med dialog än monolog i ett litet land som Finland med många aktörer som måste samarbeta för att få saker och ting till stånd.

Bra att inte ha stenhårt grepp

Statsminister Sipilä sade att åtgärdspaketet inklusive förminskade söndagsersättningar kunde slopas om alla förlängde sina arbetsdagar med 20 minuter eller att semesterpengen slopas.

Thomas Blomqvist anser att det är bra talet visade att det finns en tydlig möjlighet och ett ansvar för arbetsmarknadsparterna att komma med bättre förslag än det som regeringen gett.

- Tjänstemannacentralen FTFC och akademikercentralen Akava visar ju att det finns beredskap att hitta lösningar som är bättre. Jag tycker att det nu är dags att ta fram de lösningarna och gå vidare.

Blomqvist säger att arbetsmarknadsparterna är bättre på att hitta lösningar än vad han är, men Blomqvist tycker att det är mera rättvist att alla slopar semesterersättningen än att skära ner på söndagsersättningen.

- Att minska på ersättningen drabbar bara vissa branscher och i synnerhet kvinnor. Det finns säkert flera lösningar och jag hoppas att man kommer fram till dem.

Regeringen blir arbetsgivare

Maarit Feldt-Ranta skrev på sociala medier om regeringens sparförslag direkt efter att de blev kända. Hon undrade hur en sådan politik ska kunna lyfta Finland och hur Svenska folkpartiet kan stöda sparförslaget.

Hur ser hon på situationen efter att Sipilä hållit sitt tal och då hon hör Thomas Blomqvists åsikter?

Maarit Feldt-Ranta konstaterade bara i Yle Västnylands morgonsändning att det var SFP:s partiordföranden Carl Haglund som stödde förslagen.

- Jag har full förståelse för de grupper som anser sig vara orättvist behandlade av regeringen som på sätt och vis tagit arbetsgivarrollen. Tidigare kom arbetstagare och -givare överens om hur vi ska komma ur svåra situationer, men nu har regeringen blandat sig i förhandlingskulturen.

Feldt-Ranta anser att det är arbetstagarna och arbetsgivarna som ska komma överens om principerna utan att regeringen dikterar vem som ska få lägre lön och mindre semester.

Splittrat SFP?

SFP ger bilden av att vara ett splittrat parti. Carl Haglund sade att åtgärderna är ett steg i rätt riktning medan riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson konstaterade att kvinnor drabbas hårt.

Thomas Blomqvist säger att han med detsamma sade att en minskning av söndagsstillägget och sjukkarensen inte är rättvis. Han säger att han förstår att regeringen måste göra något, men åtgärderna måste drabba alla rättvist.

- Jag tycker att regeringen borde betona att det skulle vara möjligt med lokala avtal, och man borde ännu mera se över förutsättningarna för företagarna i Finland. Reglerna för företagare borde minska så att de kan skapa flera arbetsplatser så att vi kan komma ur den här svåra ekonomiska situationen.

Dags att se framåt

Blomqvist säger att han inte vet varför försöken med samhällsfördragen föll, medan Feldt-Ranta tycker att det är alldeles självklart att diskussionerna inte ledde till något.

- Sipilä kom till förhandlingarna och sade att ni måste gå ner fem procent i lönerna, sedan kan vi förhandla. Det är exceptionellt och ett stort misslyckande för Finland att statsministern inte förstår arbetsmarknadens dynamik.

Feldt-Ranta säger att hon förstår att folk är upprörda och att de vill stå för ett Finland som vill avtala i stället för att någon uppifrån dikterar villkoren.

Blomqvist kontrar med att han inte var med i förhandlingarna om samhällsfördraget, så han vet inte vilka förslag Sipilä kom med.

- Det kan vara som Maarit Feldt-Ranta säger. Men nu är det dags att lägga det bakom sig och se till att vi hittar en bra lösning. Det finns ännu en chans.

Blomqvist säger att han förstår att folk vill protestera mot det som de upplever som orättvist.

- Jag tycker också att det är orättvist, men jag har mindre förståelse för att man låter bli att jobba på fredag. Jag hoppas att protesten kan bli en katalysator så att vi kan gå vidare, det är väl det bästa som kan uppstå ur fredagens demonstration.

Ingå- och Sjundeåbor utan tåg

I tisdags meddelade Kommunikationsministeriet att de västnyländska pendlarnas ryggrad, Y-tåget mellan Karis och Helsingfors, upphör om ett halvt år. Ingå och Sjundeå blir då utan tågtrafik. I medeltal 265 personer som åker med Y-tåget från och till Sjundeå varje dag.

I Sjundeå har kommunens planering och inflyttning fokuserats kring järnvägen.

För några veckor sedan fick man ett löfte av trafik- och kommunikationsminister Anne Berner från Centern att man skulle diskutera med de västnyländska kommunerna den 28 september.

Förbryllade riksdagsledamöter

Maarit Feldt-Ranta säger att hon och de andra västnyländska riksdagsledamöterna blev helt förbryllade då Berner utan diskussion satte lapp på luckan.

- Jag pratade med Berner direkt efter beslutet och hon sade att det var ren business som gällde. Det är ett hårt, tufft och kortsiktigt beslut av en minister.

Thomas Blomqvist säger att han inte alls förstår varför det gick som det gick. Han konstaterar att inte bara Sjundeåbor utan även Ingåbor och raseborgare kommer att lida av att det inte finns ordentligt med tågförbindelser.

Han har diskuterat några gånger med Anne Berner som varken givit löften eller besked. Därför skulle han, Maarit Feldt-Ranta och Anders Adlercreutz (SFP) diskutera med Berner i slutet av september.

- Förra gången kunde vi rädda Y-tågen, men då var det en annan regering, så det har säkert betydelse vilken regering vi har. Finland kommer att se helt annorlunda ut i framtiden om vi ska fatta beslut på affärsmässiga grunder. Centern har inte hittills velat driva en sådan politik, men kanske partiet har ändrat sig.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland