Hoppa till huvudinnehåll

Fed lämnar räntan oförändrad

Fedchefen Janet Yellen
Fedchefen Janet Yellen Fedchefen Janet Yellen Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS janet yellen

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve meddelar att referensräntan lämnas oförändrad. Fed hänvisar till globala risker och den låga inflationen.

Centralbanken säger att färska globala ekonomiska och finansiella händelser kan dämpa den ekonomiska aktiviteten i viss mån och kommer sannolikt att ytterligare bidra till en låg inflation på kort sikt.

Fedchefen Janet Yellen sade vid en presskonferens efter räntebeskedet att utsikterna utomlands ser ut att ha blivit osäkrare på sistone. Enligt Yellen har den ökade oron kring tillväxten i Kina och i andra tillväxtekonomier lett till osäkerhet på finansmarknaderna.

Räntehöjning senare i år?

Fed lämnar dörren öppen för en moderat räntehöjning senare i år, men sänker utsikterna för ekonomin på längre sikt. Fed räknar med en tillväxt på 2,1 procent i USA i år, men sänker prognosen för 2016 och 2017.

Yellen sade att en majoritet av medlemmarna i den kommitté som fastställer räntenivån anser att räntan kommer att höjas före 2016.

När det gäller tidpunkten för en räntehöjning vill centralbanken fortfarande se en viss förbättring på arbetsmarknaden och vill vara någorlunda säker på att inflationen kommer att stiga.

Senast Fed höjde sin referensränta var i juli 2006. Sedan december 2008 har räntan legat mellan 0-0,25 procent.

Volatilitet på börsen

Börsindexen Dow Jones och Standard & Poor's vid börsen i New York slutade på minus i dag. Efter beskedet från Fed sjönk, steg och sjönk indexen. Dow Jones sjönk i dag med 0,38 procent och Standard & Poor's sjönk 0,25 procent. Nasdaq-index steg 0,10 procent.

Federal Reserve i Washington DC den 1 augusti 2015.
Den amerikanska centralbankens byggnad i Washington DC i augusti 2015 Federal Reserve i Washington DC den 1 augusti 2015. Bild: AFP / Lehtikuva centralbank

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes