Hoppa till huvudinnehåll

Flyktingar från andra förläggningar till Mjölbolsta

Mjölbolsta sjukhus blir flyktingförläggning
Omkring 40 personer kommer att jobba på flyktingförläggningen i Mjölbolsta. Mjölbolsta sjukhus blir flyktingförläggning Bild: Yle/Monica Slotte flyktingförläggning,Raseborg

Röda Korset strävar efter att de första flyktingarna ska kunna anlända till Mjölbolsta på måndag (21.9). Om det är möjligt beror bland annat på en hel del praktiska detaljer, bland annat hur man lyckas få frivilliga organiserade.

Tanken är att den första busslasten med flyktingar ska kunna anlända till Mjölbolsta på måndag. De anländer från andra flyktingförläggningar.

Eftersom det ännu finns praktiska detaljer som är oklara så är tidtabellen fortfarande osäker.

Bland annat är det inte bestämt vilka flyktingar som ska komma till Mjölbolsta. Ett möte om de praktiska detaljerna ska hållas i dag, torsdag, med Migrationsverket.

Frivilliga behövs dagtid

Det är också oklart hur många frivilliga som kan ställa upp och när. De är speciellt viktiga i början eftersom Finlands Röda Kors inte ännu hunnit rekrytera personal.

Mer kring frivilligverksamheten klarnar på lördag då det ordnas en träff klockan 16 på Mjölbolsta. Då ordnar Röda Korset en kort utbildning och så ska man tillsammans försöka organisera sig, göra upp arbetslistor och se att det finns folk som kan ställa upp de tider som det behövs.

Röda Korset har planerat att frivilligarbetarna ska verka dagtid. De kan exempelvis hjälpa flyktingarna att lära känna trakten och informera om praktiska detaljer.

Asylsökande i lägergården Heinänokka.
Flyktingar kommer från andra förläggningar till Mjölbolsta. Bilden är från Åbo. Asylsökande i lägergården Heinänokka. Bild: Yle/Peter Petrelius heinänokka,Åbo

Många frivilliga i Västnyland organiserar sig som bäst bland annat via Facebook för att ställa upp för flyktingarna i Mjölbolsta.

Det samlas in speciellt madrasser, sängkläder och hygienartiklar. Grejer tas emot bland annat på Mjölbolsta på torsdag (17.9) från klockan 16. Också Emmaus har en insamling på gång.

300 kan tas emot

Mycket pratiskt är redan ordnat. Maten kommer att tillredas i Mjölbolstas kök och Folkhälsans servicehus hjälper också till med tillredningen.

Väktare kommer att finnas på plats i huset och den personal som nu arbetar på andra avdelningar på Mjölbolsta informeras de närmaste dagarna. Raseborgs stads äldreomsorg hyr i dag avdelningar i byggnaden för 110 klienter, personalen uppgår till ett åttiotal.

- Vi räknar just nu med att sammanlagt 300 personer kommer till Mjölbolsta, säger Petri Kaukiainen, verksamhetsledare vid Finlands Röda kors.

Han ser att antalet 400 som nämnts inte är realistiskt just nu.

2B är en av de avdelningar på Mjölbolsta som inhyser flyktingar.
Flyktingarna ska få bo bland annat på den här avdelningen. 2B är en av de avdelningar på Mjölbolsta som inhyser flyktingar. Bild: Yle/Monica Slotte flyktingförläggning,Raseborg

Terveystalo sköter enligt avtal hälsogranskningar och vaccineringar men använder också underleverantörer för hälsovården.

Fastighetsägaren Folkhälsan ska sälja stödtjänster till flyktingförläggningen. Förutom städ- och kökstjänster erbjuder Folkhälsan sjukvårdspersonal såsom läkare, psykologer, socialarbetare och familjeterapeuter.

- De som kommer har en mycket tung tid bakom sig så vi ordnar inte genast några aktiviteter i större skala. De vill nog vila upp sig först, säger Petri Kaukiainen.

Stort intresse för jobben

Från och med den här veckans början finns en person anställd från Röda Korsets sida för att få igång verksamheten på Mjölbolsta. Personalen ska snart uppgå till ett tjugotal.

En person har också anställts för Harjulinna i Sjundeå som småningom ska ta emot asylsökande ungdomar.

Tv-rum i Harjulinna
Såhär såg det ut i flyktingförläggningen i Harjulinna för något år sedan. Tv-rum i Harjulinna Bild: Yle/Laura Törnroos flyktingcenter

På Harjulinna räknar man med att kunna ta emot maximalt 40 unga. Där ska personalstyrkan bli ungefär lika stor som på Mjölbolsta. Till skillnad från Mjölbolsta räknar Röda Korset med att ha anställd personal dygnet runt eftersom förhållandena ska bli mer hemlika för att stöda barnen och ungdomarna.

- Däremot är de som kommer till Mjölbolsta vuxna som sköter sig själva.

Röda Korset har en rekryteringsprocess på gång där de anställer chefer, socialarbetare, flyktingledare och sjukskötare samt anställda som kan sköta kontorsarbete och bland annat behandla förmåner för flyktingarna.

Ansökningstiden är kort och går ut på söndag, 20.9. Redan i onsdags hade det kommit in ett sjuttiotal ansökningar.

För att Röda Korsets arbete inte ska gå åt till att sortera de stora mängderna ansökningar så har man anställt en rekryteringsfirma.

Tilägg: Under torsdagen har det klarnat att de första flyktingarna anländer på måndag.

Artikeln uppdaterades 17.9 kl. 10.20. Mötet på lördag är inte klockan 12 utan ändrat till klockan 16.