Hoppa till huvudinnehåll

Klassisk cafégardin av gammalt lakan med spets

ett köksfönster
ett köksfönster Bild: YLE Strömsö gardin

Gamla lakan med handgjorda spetsar kan man hitta bland arvegods, på loppisar och sommarauktioner. Man jublar ända tills man vecklar ut dem och inser att de är förskräckligt gula av tidens tand, förvaring, svett och tårar.

För att få gamla gula lakan vita använder man nuförtiden klor. Förr kokade man lut av aska och vatten för att bleka lakan, vilket belastar miljön mindre än klor. Lut användes också till att tvätta ull i och för att göra bl. a. färg, krut, såpa och porslin.

Lee kokar sin egen lut av björkaska och vatten. Ju mer aska desto starkare lut. Det gäller att vara försiktig då man kokar lut för det är starkt basiskt, ph kring 12 och därför mycket farligt. Vätskan är dessutom i det närmaste luktfri så man måste var noggrann med hur man uppbevarar den.

Av det blekta och torkade lakanet syr Lee en riktigt enkel och klassisk cafégardin. Då gardinen väl hänger där i Strömsös köksfönster ser den ut som om den alltid hängt där. Gammalt hantverk, som lakansspetsar skall inte gömmas undan i skåp och källare utan placeras så att man kan njuta av det varje dag.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö