Hoppa till huvudinnehåll

Nämnd: mer pengar behövs för utbildningen

Gungan är populär.
Gungan är populär. Bild: Yle/Marie Söderman braheskolan

Det är ont om pengar inom utbildningen i Åbo. Det konstaterade nämnden för fostran och undervisning som behandlade budgetramarna för 2016 på sitt möte i onsdags.

Nämnden konstaterade att den summa som föreslås inte är tillräcklig. Därför föreslår nämnden att bildningssidan ska få två miljoner extra nästa år. De här tilläggspengarna skulle fördelas mellan finska och svenska undervisningen.

Den svenska utbildningen behöver extrapengar nästa år. En stor orsak till det här är att antalet elever ökar stadigt inom den svenska grundskolan. Ökningen är större i de svenskspråkiga skolorna jämfört med de finskspråkiga.

Svenska sektionen hade ansökt om drygt 300 000 euro extra för den svenska undervisningen. Bland annat behöver gymnasiet Katedralskolan drygt 100 000 euro, annars kan exempelvis ryska undervisningen slopas.

Om den svenska utbildningssektorn inte får tilläggspengar så är det främst arbisverksamheten och Katedralskolan som drabbas, eftersom den här verksamheten inte är lagstadgad.

Nu ansöker nämnden alltså om en klumpsumma på två miljoner euro.

Om utbildningssektorn får tilläggspengar eller inte klarnar under budgetförhandlingarna i november, då stadsfullmäktige slår fast budgetramarna för nästa år.

Läs också