Hoppa till huvudinnehåll

Ogenomtänkt ukrainsk sanktionslista möter kritik

Ukrainas president Petro Porosjenko.
Ukrainas president Petro Porosjenko. Bild: Olivier Douliery / EPA porosjenko

Den sanktionslista som undertecknades av Ukrainas president Petro Porosjenko på onsdagen kritiseras nu också av västliga mediebolag och journalistorganisationer. Flera västliga journalister fick inreseförbud i Ukraina.

Den ukrainska sanktionslistan omfattar 400 personer och ett nittiotal företag och samfund. De flesta av dem ryssar och ryska bolag som enligt Ukraina har koppling till konflikten i östra Ukraina och den ryska annekteringen av Krimhalvön. På listan finns flera ryska flygbolag - bland dem Aeroflot.

Men på sanktionslistan finns också 34 journalister och sju bloggare som får inreseförbud i Ukraina. En del av dem är från Ryssland, men också från länder som Storbritannien, Tyskland, Spanien, Israel och Estland.

Brittiska BBC protesterade omedelbart då man upptäckte att BBC:s moskvakorrespondent och två andra personer från BBC:s moskvabyrå fanns på den ukrainska sanktionslistan.

Porosjenko backar

På torsdagseftermiddagen uppgav president Porosjenkos talesman att Porosjenko har beordrat säkerhetsrådet att stryka BBC-journalisterna från sanktionslistan.

Många har också överraskats av att de spanska journalisterna Antonio Pampliega och Angel Sastre svartlistats av Ukraina. De två försvann i Syrien i juli och tros ha kidnappats av terrororganisationen Islamiska staten.

Det finns en del andra journalister på den ukrainska listan som inte rapporterar om Ukraina och verkar ha hamnat där av misstag.

En del västerländska mediebolag och journalistorganisationer har protesterat mot att sanktionslistan omfattar journalister överlag.

Läs också