Hoppa till huvudinnehåll

Så här drabbas Västnyland av fredagens protest

Tomma spår på järnvägsstationen i Karis.
Tågstationen i Karis står öde på fredag morgon. Det går inga tåg. Tomma spår på järnvägsstationen i Karis. Bild: YLE / Pia Santonen försening,Raseborg

På fredag protesterar många finländare mot regeringens sparplaner. Tågen, färjorna och en del bussar står och också skoleleverna drabbas i Västnyland.

Som det ser ut nu kommer det bara gå ett tåg från Karis till Helsingfors och Åbo. Åbotåget lämnar perrongen klockan 06.19 medan Helsingforståget avgår 06.35.

Tågtrafiken kommer igång igen klockan 18 på kvällen men VR varnar för störningar och förseningar.

Det kan vara bra att kolla VR:s webbplats för att få den senaste informationen om tågtrafiken.

I Västnyland kommer vissa busslinjer att inhiberas. Företaget Pohjolan Liikennes bussar går inte mellan klockan tre på fredagmorgon och klockan tre lördag morgon.

De västnyländska bussbolagen Wikströms busstrafik, Hangö Trafik och Amper har meddelat att de kör som normalt.

En buss kör genom Vesanto i Norra Savolax
Alla Pohjolan Liikennes vanliga busslinjer uteblir i 24 timmar. En buss kör genom Vesanto i Norra Savolax Bild: Kerstin Kronvall, Yle vesanto

Beväringsbussen från Nylands brigad till Helsingfors kl. 16.05 avgår som avtalat.

Det lönar sig att hålla koll på de olika bussarna på Matkahuoltos webbplats.

Både Skåldöfärjan och Barösundsfärjan uppskattas stå mellan klockan 11-18. Se senaste uppgifter från Finferries på deras webbplats.

Skåldöfärjan i Ekenäs
Skåldöfärjan. Skåldöfärjan i Ekenäs Bild: YLE/Maria Helsing skåldö,Raseborg,Ekenäs

Stuvarna protesterar också i Hangö hamn och hamnens verksamhet ligger nere i 24 timmar med start klockan sex på fredag morgon.

Demonstrationen kommer också att inverka lite på avfallshanteringen, meddelar Rosk'n roll.

Tömningar vid bostadsfastigheter och blandavfallspunkter utförs inte. En stor del av de rutter som inte körs på fredag sköts på förhand eller på lördag. Läs mera på Rosk'n rolls webbplats.

Skolor och daghem i Hangö

Alla skolor håller öppet som vanligt. Cirka hälften av dagvårdspersonalen demonstrerar och bara daghemmen Skogshyddan och Halmstadsgården är öppna.

Alla eftermiddagsklubbar ordnas som normalt förutom vid den finska skolan Tita-Marian koulu.

Skolskjutsarna ordnas som normalt.

Skolor och daghem i Raseborg

Fredagens protest kommer inte nämnvärt att påverka skolor och daghem i Raseborg. Alla skolor och daghem är öppna men enstaka dagisavdelningar är stängda.

Skolskjutsarna går som normalt.

De elever som åker till och från skolan med Pohjolan Liikennes buss på rutterna Svartå-Karis-Svartå och Snappertuna-Ekenäs-Snappertuna måste ordna transport på annat sätt.

Skolor och daghem i Ingå

Dagvården i Ingå fungerar som normalt på fredag.

Skolor och förskolor jobbar enligt sina läsordningar. Skolskjutsar för elever i årskurserna 1-6 och förskolorna ordnas normalt, förutom Pohjolan Liikennes rutt till Degerby skola.

Eleverna i skolorna och daghemsbarnen får mat, skriver bildningschef Mari Sjöström på Ingå kommuns webb.

Källhagens skola och Järnefeltin koulu i Lojo har vanlig skoldag. Däremot kan eleverna ha svårt att ta sig till skolorna.

Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT har uppmanat alla sina medlemmar att delta i storprotesten. I praktiken innebär detta att all linjetrafik från Ingå till Lojo är inställt.

Ingå kommun hoppas att föräldrarna gör sitt yttersta för att barnen kan komma till skolan. Föräldrarna ska meddela skolan om barnen blir fårnvarande på grund av att det inte kan ordnas skjuts.

Skolor och daghem i Sjundeå

Alla skolor och daghem är öppna trots att en liten del av daghemspersonalen deltar i demonstrationen.

Sjundeå ordnar extra turer med de så kallade nyckellinjerna för de elever som åker skolbuss till skolan. Föräldrar får information via Wilma om skolskjutsarna.

Skolor och daghem i Lojo

Skolorna fungerar normalt på fredag, står det på Lojo stads webbplats.

Daghemmen är också öppna. Förskolorna fungerar som normalt, men förskoleverksamheten i Maksjoki flyttas till Rauhala på fredag.

Studentskrivningarna påverkas inte av demonstrationen.

Skolskjutsarna trafikerar enligt den vanliga tidtabellen i Lojo.

De övriga bussturerna fungerar för det mesta inte, det här gäller till exempel Vainios bussar och Pohjolan liikenne. Skoleleverna kan därför inte räkna med att ta dessa bussar till och från skolan.

Lojo kommun påpekar att det också är bra att kolla hur bussbolagen Amper och Roine trafikerar på fredag.

Staden uppmanar föräldrarna att följa med skolskjutsarna på skolornas kommunikationsverktyg Wilma.

Skol- och daghemsbarnen får också mat under dagens lopp.

Lojo stad skriver på sin webbplats att demonstrationen inte borde inverka på arbetet på hälsovårdscentralerna och övriga vårdenheter.

Artikeln uppdaterades klockan 12.37. Det stod tidigare felaktigt att inget tåg går från Karis på fredag morgon. Artikeln uppdateras när vi får ny information.