Hoppa till huvudinnehåll

Småindustrin borde satsa på nordiska marknaden

Svetsningsarbete vid STH-Steel i Larsmo
Svetsningsarbete vid STH-Steel i Larsmo. Svetsningsarbete vid STH-Steel i Larsmo Bild: Yle/ Kjell Vikman svetsning

Viexpo, Vasek och Yrkesakademin vill hjälpa österbottniska små- och medelstora företag att nå ut på den nordiska marknaden. Norra Sverige och norra Norge är speciellt intressanta områden.

Projektet Nordic Gateway 17-17-17 är ett treårigt projekt som förverkligas om NTM-centralen samt Jakobstad och Vasa bidrar med pengar.

- Siffrorna 17-17-17 står för en målsättning att 2017 skall vi ha åstadkommit ny business för 17 företag till en omsättning på 17 miljoner euro, det är ju en liten ordlek men en konkret målsättning, säger vd Håkan Forss vid exportandelslaget Viexpo.

VD Håkan Forss vid Viexpo
Håkan Forss. VD Håkan Forss vid Viexpo Bild: Yle/ Kjell Vikman viexpo

- Vår målsättning är att stöda små- och medelstora företag men vi skall komma ihåg att energiklustret är involverat och de har sina kanaler öppna till de här områdena och därmed startar vi inte från noll, säger Forss.

Rädsla för stora projekt stoppar

Problemet för många företag i Österbotten är en rädsla att ta tag i projekt som lätt blir för stora för företagets kapacitet. En lösning på det här problemet är nätverkande och underleverantörsskap.

Företaget STH-Steel i Larsmo har insett den här problematiken och företaget har också erfarenhet från Nordnorge dit företaget levererat stålkonstruktioner.

- Vi insåg redan då att det gäller att skapa sig en kvalitetsnivå som är erkänd för att sen kunna jobba mot nya marknader, säger vd:n för STH-Steel, Sven Grankulla.

- Det här fick vi bekräftat för ett drygt år sedan när vi jobbade med ett projekt i norra Sverige.

VD Sven Grankulla vid STH-STeel i Larsmo
Sven Grankulla. VD Sven Grankulla vid STH-STeel i Larsmo Bild: Yle/ Kjell Vikman sven grankulla

Nätverk gav marknad i Sydamerika

STH-Steel i Larsmo har vuxit kraftigt under det här året. Antalet anställda är för tillfället cirka 25 personer varav fem är polska svetsare som är anställda via en polsk bemanningsfirma. De egna anställda är 19 till antalet och den siffran har stigit med fem personer under det här året.

Företaget verkar på Vikarholmens industriområde i Larsmo och på området finns två samarbetspartners, en cisterntillverkare och ett måleri.

Det stora projektet som ger full sysselsättning är ett samarbetsprojekt som utgår från det finska storföretaget Outotec som verkar inom gruvindustrin. Outotec har för tillfället ett projekt i Chile som ger full sysselsättning också för STH-Steel.

- Vi tillverkar fraktcontainerstommar som i sin tur bildar stommen för en processanläggning och vår samarbetspartner sätter all inredning i stommen, säger Sven Grankulla.

Mera rationell produktion

STH-Steel verkar i dag i relativt nya utrymmen som ursprungligen byggdes för en båtindustri. Företagets samarbetspartners finns på samma område men i skilda hallar, det kräver att stålkonstruktionerna flyttas mellan hallarna i samband med de olika arbetsmomenten.

- Det som jag personligen har som vision är att få en ännu mera rationell produktion vartefter volymen ökar i framtiden.

Jakobstad beviljade på måndagen maximalt 32 000 euro till projektsatsningen till den del det gäller Viexpo. Viexpos andel i helheten utgör 160 000 euro men det är alltså Jakobstad och staten som står för fiolerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten