Hoppa till huvudinnehåll

Vasascouter förlorar sina utrymmen

Malmögården i Vasa.
Malmögården i Vasa. Malmögården i Vasa. Bild: YLE/Filip Sten malmögården

I Malmögården i Vasa har det pågått scoutverksamhet från 1950 fram till nu. I december tvingas scouterna hitta nya utrymmen.

- Vasa stad ska spara pengar och därför tvingas vi att flytta ut, säger Tua Herrgård, som är ledare för vargungarna och före detta kårchef för sjöscoutkåren Wasa fyrvaktare.

- Vi hann aldrig reagera på beslutet innan det var bestämt, säger Olle Herrgård, båtsfogde i Wasa fyrvaktare.

När Malmögårdens hälsogård byggdes 1948 föreslog scoutkårernas föräldraråd att man skulle ha scoutverksamhet i byggnaden. 1950 beslöt Vasa stad att scoutverksamheten skulle hållas i byggnadens källarutrymme. Genom åren har många olika scoutkårer haft verksamhet i källaren.

Åtta år i Malmögården

Scoutkåren Wasa Fyrvaktare, som har sextio medlemmar, har haft scoutverksamhet i Malmögården i åtta år. Fyrvaktarna delar utrymme med Vaasan Partiotytöt som har över hundra medlemmar. Båda enheterna kommer att förlora sina utrymmen.

- Vasa stad gav oss möjligheten att fortsätta vara kvar i Malmögården om vi kunde tänka oss att betala hyra, men som liten scoutkår har vi inga stora summar att röra oss med säger Tua Herrgård.

Fritidsnämnden sparar

Fritidsnämnden i Vasa ska spara 2,6 procent av årsbudgeten vilket motsvarar ungefär 50 000 euro. Malmögården har kostat staden 32 249 euro i året.

- Det är väldigt synd att tvingas spara på en sådan fin och viktig verksamhet som scouter, säger Tuula Ahonpää, chef för ungdomsverksamheten i Vasa.

Ahonpää säger att staden har en aktiv diskussion med scoutkårerna.

- Vi försöker hitta en ny ändamålsenlig lokal för kårerna. Många ungdomsgårdar har skurit ner på sin verksamhet på grund av många års inbesparingar inom fritidsnämnden, säger Ahonpää.

Vasa stad har erbjudit Fyrvaktarna ett temporärt utrymme i ungdomsgården Villa Gerby.

- Vi får fortsätta driva verksamhet i Villa Gerby från december fram till april. Sen vet vi inte vad vi ska göra, säger Tua Herrgård.

Vaasan Partiotytöt har ännu inte hittat någon ny lokal.

Läs också