Hoppa till huvudinnehåll

Bulgarien kan komma att straffa gamla kommunister

Bulgariska kommunister som sörjer den avlidne ledare Todor Zjivkov
Bulgariska kommunister som sörjer den avlidne ledare Todor Zjivkov. Bulgariska kommunister som sörjer den avlidne ledare Todor Zjivkov todor zjivkov

Bulgariens parlament har beslutat att slopa preskriptionstiden för grova politiska brott som begicks under kommuniststyret 1944-1989. Det här betyder att gamla kommunister, som i tiderna begått politiska brott, nu kan ställas till svars.

Med rösterna 111-30 beslöt Bulgariens parlament på torsdagen att slopa preskriptionstiden för grova brott som begicks av höga tjänstemän och politiker under kommuniststyret. Det kan betyda att gamla kommunister nu ställs till svars för politiskt motiverade brott som exempelvis mord.

Ett av de mest uppmärksammade fallen är mordet på den bulgariska avhopparen Georgi Markov. Romanförfattaren, dramatikern och journalisten Markov mördades år 1978 på Waterloo Bridge i London. En man stack honom med spetsen av sitt paraply som tros ha varit förgiftad.

Efter sitt avhopp och som journalist i väst riktade Markov hård kritik mot Bulgariens regim. Den bulgariska spiontjänsten hade, med hjälp av KGB, försökt mörda Markov två gånger tidigare utan att lyckas.

Då preskriptionstiden för den här typen av brott nu slopas kan fallet Markov eventuellt avslutas.

Mord på etniska turkar kan bli ett större problem

Under de gångna åren har bristande politisk vilja hindrat försök att ställa gamla kommunister till svars för exempelvis politiska mord.

Etniska turkar i Bulgarien hoppas nu att de också ska få upprättelse för de brott de utsattes för i mitten på 1980-talet. Men en del bedömare varnar för att det kan bli svårt.

I mitten på 1980-talet initierade den dåvarande bulgariska ledaren Todor Zjivkov en kampanj för att tvångsassimilera landets muslimer. I kampanjen ingick exempelvis påtvingade namnbyten.

Många av dem som vägrade fängslades och en del mördades. År 1989 flydde över 300 000 etniska turkar från Bulgarien till Turkiet.

Arkiv som öppnats efter kommunismens fall har visat att kampanjen var ett försök till etnisk rensning av kommunistiska ledare som fruktade separatism. Ingen har straffats för de här brotten mot landets etniska turkar.

Läs också