Hoppa till huvudinnehåll

"Finlands problem är inte höga löner"

Antti Rinne
Bland andra Antti Rinne var på plats från oppositionen och höll ett tal för demonstranterna. Antti Rinne Bild: Yle/ Milla Vahtila antti rinne

Oppositionens representanter trädde fram under demonstrationen på Järnvägstorget i Helsingfors. De riktade sin kritik mot regeringens planerade åtgärder.

Först ute var riksdagsledamot Eva Biaudet från Svenska folkpartiet.

- I Svenska folkpartiet är vi upprörda över att regeringen har glömt bort kvinnor med låga löner. Kvinnor som vi alla behöver i vårt dagliga liv, vare sig det är på dagis eller när vi föder barn.

Inga lösningar får tas bara på bekostnad på kvinnornas livskvalitet och arbete, sade Biaudet.

- Min fråga till regeringen är därför: Kan regeringen lova att ge en könskkonsekvensbedömning som vi har frågat efter i flera veckors tid, och visa på vilka åtgärder den tänker göra för att kompensera kvinnorna?

Vi kvinnor är vana vid att vi får ta hand om de samhällsfunktioner vi inte har råd med, vare sig det handlar om att sköta om barn eller åldringar, sade Biaudet. Vårt framtida samhälle kommer att behöva fler människor i vårdbranschen. Vi kan inte försämra villkoren nu.

Niinistö: Vi bygger Finland gemensamt

Vi är alla här för att visa att vi bygger Finland gemensamt, inte genom order uppifrån, sade De grönas Ville Niinistö i sitt tal på demonstrationen.

- Jag frågar er: Är det rätt att låta lågavlönade kvinnor, som sjukskötare och barnträdgårdslärare, sköta betalningen av den ekonomiska krisen? Är det rätt att regeringen ensidigt ställer sig på storföretagens och arbetsgivarnas sida, och inte kräver något av dem, samtidigt som den genom lag i framtiden vill hindra arbetstagarnas rättigheter?

Vi har en regering som säger att Finland enbart klarar sig genom att vi skär i lönerna. Har vi någon framtid om regeringen sparar inom alla sektorer av utbildningen, och samtidigt förutsätter att Finland klarar sig om folk får lägre lön? frågade Niinistö.

"Alla vet att det går dåligt för Finlands ekonomi"

- Ni har förtjänat era löner och semestrar. SDP står vid er sida i alla lägen. Vi vet alla att det går dåligt för Finlands ekonomi. Den förbättras ändå inte genom tvång utan genom att samarbeta och överenskommelser, sade SDP:s Antti Rinne.

- Varför är inte regeringspartiernas ordförande här på plats idag för att berätta om regeringens åtgärder? Ni i regeringen kan vara säkra på att regnet, stormen och åskan kommer att fortsätter om ni inte avviker från er linje.

Höga löner är inte problemet i Finland, sade Vänsterförbundets Paavo Arhinmäki i sitt tal.

- Våra arbetarkvinnor och arbetarmän har förtjänat sina löner och att få vara hemma när de är sjuka, sade Arhinmäki. Vem av er har för höga löner? Finlands stora problem är bristen på jobb och investeringar.

När regeringen nu planerar att ta bort 3600 miljoner euro från arbetstagarna för att ge dem till arbetsgivarna, vem av er tror att de här pengarna kommer att sättas på arbete och inte på allt större dividender.

"Varför ska vårdbranschen bestraffas?"

Vi vet alla att Finlands ekonomi är lika grå som himlen. För att få ekonomin på fötter behövs det åtgärder, och vi vill alla lyfta Finland ur träsket, sade Sari Essayah (KD) i sitt tal.

- Det finns en fantastisk skylt bland demonstranterna. Där står att vi skall bekämpa den ekonomiska krisen, inte människor.

- Vissa av regeringens förslag är vettiga. Men vi Kristdemokrater vill fråga varför söndagstilläggen skall minskas. Oftast är det lågavlönade kvinnor som jobbar i inom vården som får söndagstillägg. Barn föds inte enligt någon tidtabell. Därför behövs det folk i de viktiga vårdbranscherna. Varför skall de bestraffas?