Hoppa till huvudinnehåll

När statsministern talar ...

Statsminister Juha Sipilä talade till finländarna på onsdagen den 16 september
Övertygade denne man dig? Statsminister Juha Sipilä talade till finländarna på onsdagen den 16 september Bild: Yle tal till nationen


När statsministern talar, då lyssnar man. Gammalt (eller nytt) finländskt ordspråk?

Upplägget var unikt: Juha Sipilä tog till ordet på Yle, bandat och utan att bli ifrågasatt, och talade direkt till medborgarna. För vissa var det extremt gammaldags, för andra var det alldeles berättigat med tanke på Finlands svåra ekonomiska läge.

I dag slår då facket tillbaka. Men nu ska vi fokusera på själva talet som övertalningsmetod. Gick Sipiläs teser hem hos dig? Är det ok att statsministern får sändningstid utan att någon får ställa frågor? Funkade Sipiläs retorik - eller brist på retorik?

Alla kan vara väl överens om att Sipilä inte är de stora gesternas man. Eller en passionerad talare – det är inte lönt att söka en JFK eller Marthin Luther King här. Men varje land har sina seder. Så kanske detta är exakt vad vi vill ha: torra konstaterande av fakta kryddat med en personlig vädjan och, skulle många säga, förtäckta hot?

I dagens Eftersnack ska vi förstås diskutera frågan. Men först behöver vi din input, rösta i vår enkät, skriv en kommentar om hur du ser på saken, så spinner vi sedan vidare.

Övertygade Sipilä dig?

Nej, verkligen inte
45.9% (56 röster)
Ja, utan vidare!
34.4% (42 röster)
Tja, men bra försök iaf
19.7% (24 röster)
Antal avgivna röster: 122

Eftersnack, fredagar kl. 15.03, repris 22.15.
Podden finns också på Arenan.
Yle Fem söndag kl. 15.15.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes