Hoppa till huvudinnehåll

Pälsfarm kan öppnas i Mickelspiltom

Vit mink i bur.
Arkivbild från pälsfarm i Österbotten. Vit mink i bur. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist vit mink

Ett företag har ansökt om miljölov för att bygga en minkfarm i Liljendal i Lovisa. De närmaste bostadshusen ligger på 150 meters avstånd.

Företaget JoHoFarm har ansökt om miljölov för att grunda en pälsfarm på fastigheten Svedmark i Liljendal.

Tanken är att föda upp minkar i nya minkhallar som ska byggas på fastigheten. På pälsfarmen ska det finnas 1 950 avelshonor och plats för totalt 12 096 minkar.

Årsproduktionen ska ligga på 8 750 skinn.

Två stora hallar

Hallarna är oisolerade djurhallar. Det ska finnas två stycken med en yta på 1 800 kvadratmeter var. Minkarna kommer att finnas i klätterburar med plats för fyra djur.

De största verkningarna på miljön är luktolägenheter som kommer från själva minkhallarna samt från hanteringen och förvaringen av gödsel.

De närmaste bostadshusen ligger 150 meter från den planerade pälsfarmen.

Får inte orsaka luktolägenheter

Borgå stads hälsoskyddssektion ger ett utlåtande om pälsfarmen till byggnads- och miljönämnden i Lovisa på sitt möte kommande tisdag.

I beredningen konstateras det att verksamheten inte får orsaka oskäliga luktolägenheter för dem som bor i närheten. Företaget måste försäkra sig om att komposteringen av torrgödseln är effektiv vad gäller att minska på luktolägenheter.

Enligt ansökan om miljölov ska pälsfarmen använda stadens vatten, men det framgår inte om det finns hushållsvattensbrunnar i närområdet. Brunnsvattnet får inte förorenas.

Hur bekämpa skadedjur?

Ur ansökan framgår inte heller hur pälsfarmen kommer att bekämpa skadedjur som råttor eller fåglar.

Enligt beslutsförslaget måste företaget se till att skadedjuren inte förökar sig okontrollerbart på området. Det får inte heller bli problem med flugor.

Företaget måste också förbereda sig på ofog och på att ta hand om skador som kan uppstå om minkarna rymmer.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland