Hoppa till huvudinnehåll

Skymd sikt är en stor trafikfara

Bil skymd bakom löv.
Det är inte alltid så lätt att se bilarna bakom lövverken, och bilisterna ser inte lättrafikanterna. Bil skymd bakom löv. Bild: Yle/Jonas Blomqvist buskage

Både kommuner och privatpersoner har en viktig roll i att hålla buskar och träd i sådant skick att trafikanter kan se varandra då de rör sig på vägarna.

En storväxt häck i korsningen, en buske som hänger ut i kurvan eller en trädgren som sträcker sig ut på vägen. De här kan ge upphov till mycket farliga situationer.

Hanna Linna-Varis, trafikingenjör vid Borgå stad, påminner om varför man ska hålla växtligheten i styr nära gator och vägar.

- Det är mycket viktigt för trafiksäkerhetens skull. Fotgängare och cyklister ska kunna se bilar i tid, och bilister ska hinna se lättrafikanter i tid, säger Linna-Varis.

Staten, staden och privatpersoner har sina uppgifter

Då det kommer till buskar och träd på privatpersoners tomter, är det ägaren själv som ska se till så växterna inte utgör någon fara. Det gäller främst växter som finns mindre än tre meter från en väg eller en gata.

- Ibland händer det att privatpersoner inte kommer ihåg sina plikter, därför måste vi påminna om det här nu och då, säger Linna-Varis.

Bil skymd bakom löv.
Dåligt sikt i den här korsningen i Haiko, bilister och fotgängare kan överraska varandra om de inte är uppmärksamma. Bil skymd bakom löv. Bild: Yle/Jonas Blomqvist buskage

Men det händer också att andra än privatpersoner har överväxta träd på sina områden.

- Staden kollar upp och åtgärdar sådant här ganska ofta. Ibland, främst nära landsvägar, måste vi kolla upp om det är stadens eller statens område. Man ska ju inte gärna gå på kompisens område och beskära buskar, åtminstone inte utan lov.

Hanna Linna-Varis berättar att den som upplever att växter skymmer sikten gärna får ta kontakt direkt med tomtägaren. Om det är svårt att ta reda på vem ägaren kan tänkas vara, så kan man ta kontakt med kommuntekniken för att få råd.

Läs också